ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура просить суд оголосити в міжнародний розшук обвинуваченого в держзраді Коцабу

Фото – скриншот з відео Руслана Коцаби
Фото – скриншот з відео Руслана Коцаби

Прокуратура подала клопотання про оголошення обвинуваченого в державній зраді блогера Руслана Коцаби в міжнародний розшук і тримання його під вартою. 

Про це повідомив прокурор Олексій Безрукий на засіданні в Коломийському міськрайонному суді 31 серпня, повідомляє Суспільне.

Прокурор зазначив, що підтвердження того, що Коцаба є політичним біженцем у США, немає. Він надав суду лист щодо перетину Коцабою державного кордону.

“Адвокат зазначив, що департамент США визнав його журналістом, якого переслідують за політичними мотивами, хоча це нічим не підтверджується згідно зі звітом того департаменту. У звіті про дотримання прав людини за 2018 рік зазначено, що протягом перебування Коцаби під арештом правозахисні групи вважали його політичним в'язнем. Тобто ті самі правозахисні групи, які зараз висувають його на Нобелівську премію”, – сказав Олексій Безрукий.

Суддя Олександр Калинюк сказав, що клопотання про оголошення Коцаби в міжнародний розшук розглядатимуть на наступному засіданні, 9 жовтня. Також він оголосив клопотання адвокатки обвинуваченого Тетяни Монтян, яка просить суд посприяти їй в участі в засіданні.

“Нам повідомляють, що вона перебуває в Донецьку, не має можливості прибути в Коломию. З невідомих для неї причин система “Закон” у Монтян там не відкривається. На підтвердження надає скриншоти марних спроб приєднатися до судового засідання 14 липня”, – сказав суддя Олександр Калинюк.

Руслан Коцаба під'єднався до засідання в онлайн-режимі та повідомив про скасування електронного ключа Тетяни Монтян.

“Тетяна Миколаївна – вона зі мною з першого дня справи. Вона вже, по суті, від початку 2015 року. Вона знає всі матеріали достеменно. Їй цей електронний ключ хтось скасував. Причому незаконно”, – розповів Коцаба.

Суддя Олександр Калинюк у відповідь на слова обвинуваченого сказав: “Ні голова, ні колегія суддів жодних перешкод щодо участі у відеоконференції Монтян не чинили й не чинять. Не знаю, яким чином ми можемо їй технічно посприяти”.

Під час засідання інша адвокатка обвинуваченого Світлана Новицька заявила, що журналісти необ'єктивно висвітлюють перебіг засідання. Тому вона просить, щоб розгляд справи її клієнта транслювали онлайн, аби кожен зміг побачити засідання.

“Ті журналісти, які перебувають на судовому засіданні, дещо не ознайомлені з міжнародними стандартами журналістики. У Facebook з'являються дані про те, що відбувається на засіданні, але вони дуже спотворені”, – сказала Новицька.

Прокурор Сергій Безрукий щодо проведення засідання в онлайн-режимі не заперечив.

Як повідомляв ІМІ, у 2015 році Коцабу затримали після того, як він опублікував відеоролик, у якому війну на сході України назвав “братовбивчою громадянською” і висловив свою негативну позицію щодо мобілізації.

Наступного року його засудили через перешкоджання діяльності Збройних сил України, але апеляційний суд повністю виправдав Коцабу. У 2017 році інший суд скасував виправдальну ухвалу, а з 2018 року почався новий розгляд справи Коцаби. Із квітня 2019 року справа перебуває на розгляді в Коломийському суді.

У 2023 році Руслан Коцаба виїхав з України зі статусом політичного біженця. Його адвокатка Світлана Новицька сказала, що Коцаба перебуває в США під захистом департаменту безпеки як політичний біженець.

Громадську організацію “Український рух пацифістів”, яку заснував обвинувачений у державній зраді ведучий “каналів Медведчука” та блогер Руслан Коцаба, планують висунути на цьогорічну Нобелівську премію миру.

28 серпня Корольовський районний суд Житомира задовольнив клопотання прокурора та оголосив у міжнародний розшук обвинувачуваного в державній зраді блогера Василя Муравицького.

Liked the article?
Help us be even more cool!