ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посольство Китаю видалило цитати з інтерв'ю свого очільника про пострадянські країни

24.04.2023, 16:31
Martin Bureau/Getty Images
Martin Bureau/Getty Images

Китайське посольство у Франції видалило транскрипцію інтерв’ю, де їхній очільник поставив під сумнів незалежність країн колишнього Радянського Союзу, пише Bloomberg.

Спершу, вранці 24 квітня, посольство оприлюднило повну транскрипцію слів посла Лу Шає китайською та французькою мовами на своєму офіційному профілі у WeChat. Втім, опівдні за пекінським часом запис був "видалений автором". Інтерв’ю також не було опубліковане на офіційному сайті посольства.                                                                                 

Під час інтерв’ю в ефірі французького мовника LCI, яке вийшло 21 квітня, Лу сказав, що деякі "пострадянські країни" фактично не мають жодного статусу в міжнародному законодавстві.

Ці коментарі обурили уряди країн Балтії, які заявили, що викличуть до себе китайських дипломатів, що працюють у їхніх столицях, щоб ті надали пояснення висловлюванням Лу. Головний дипломат ЄС Жозеф Боррель назвав його ремарку "неприпустимою".

Причина видалення транскрипції інтерв’ю невідома. На брифінгу речниця міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін заявила, що не поінформована про цю ситуацію.

Під час брифінгу Мао також зазначила, що Китай "поважає статус колишніх радянських республік як суверенних держав після розпаду Радянського Союзу", і додала, що позиція країни з цього питання "не змінилася".

Інтерв’ю також містило запитання з тем, які зазвичай вважаються чутливими в Китаї. Ведучий згадав про мільйони загиблих під час політичних зворушень у 1950-х і 1960-х роках, очолених колишнім лідером Китаю Мао Цзедуном, а також дії чинної влади Китаю щодо етнічних меншин у Сіньцзяні.

Як постає з транскрипції інтерв’ю, досі доступної у вигляді скриншотів і уривків у Weibo (китайському відповіднику Twitter), Лу під час розмови відкидав цю критику, звинувачуючи ведучого в "заграванні зі старими наклепами" та зазначаючи, що західні країни мають власні проблеми у сфері прав людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!