ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посли G7 закликали Раду скасувати е-декларування для активістів

30.03.2018, 10:00

Посли країн “Великої сімки” закликають Верховну Раду скасувати вимоги щодо подання електронних декларацій антикорупційними активістами і міжнародними членами наглядових рад українських державних компаній. Про це йдеться у спільній заяві послів країн G7 в Україні, повідомляє “Європейська правда”.

“Ми наполегливо закликаємо народних депутатів знайти законодавче рішення під час найближчого засідання, яке скасовує ці вимоги відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії або відкладає їх дію”, - йдеться у заяві.

Посли також закликають Раду забезпечити тимчасове положення щодо звільнення від відповідальності осіб, які не подадуть декларацію у встановлений термін.

“Поточні вимоги щодо е-декларування не відповідають міжнародним зобов’язанням України і кращим міжнародним практикам. Вони перешкоджають залученню та збереженню кваліфікованих міжнародних членів наглядових рад державних компаній, що є необхідним для покращення корпоративного управління в Україні та покращення економічного зростання”, - йдеться у заяві.

Посли наголошують, що система декларування призначена для забезпечення підзвітності осіб, наділених публічними повноваженнями, а не для створення зайвого навантаження та тиску на громадянське суспільство.

“Поточні вимоги суттєво ускладнять боротьбу з корупцією в Україні”, - підкреслюється у заяві.

Як повідомляв ІМІ, 29 березня представники громадських організацій заявили, що звертатимуться до Конституційного суду через е-декларування для активістів.

29 березня Національне агентство з питань запобігання корупції надало роз’яснення, які учасники антикорупційних громадських організацій мають подавати електронні декларації, а які ні.

22 березня Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроекти, якими пропонується відтермінувати подання е-декларацій представниками антикорупційних громадських організацій. Голова парламенту Андрій Парубій тричі ставив на голосування внесення проектів №8120 і  №8120-1 до порядку денного, але депутати провалили це.

28 березня Національне агентство з запобігання корупції повідомило, що 29 березня планує прийняти роз’яснення щодо декларування громадськими активістами до 1 квітня.

28 березня комісар ЄС Йоганнес Ган закликав Верховну Раду України повернутися до питання електронних декларацій громадськими активістами і якнайшвидше зняти це зобов’язання.

3 квітня Верховна Рада планує розглянути першим питанням на пленарному засіданні проблему подання е-декларацій представниками громадських антикорупційних організацій, зокрема питання декриміналізації неподання таких декларацій до 1 квітня.

Liked the article?
Help us be even more cool!