ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Понад 70 журналістів Крим.Реалії за 10 років роботи зазнали тиску та переслідувань з боку РФ

Крим.Реалії (проєкт української служби Радіо Свобода) 25 березня виповнилося 10 років. За цей період понад 70 його журналістів зазнали тиску чи переслідування з боку російських спецслужб, більшість змушена була покинути окупований Росією півострів. Про це повідомляється на сайті медіа.

Кримський проєкт Радіо Свобода створили в березні 2014 року – в перші тижні окупації Російською Федерацією Кримського півострова.

За 10 років три сайти проєкту – російською мовою Крым.Реалии, українською мовою Крим.Реалії та кримськотатарською мовою Qırım.Aqiqat відвідали майже 230 мільйонів читачів. Ютуб-канал “Крим.Реалії” зараз має близько 440 тисяч підписників. Відео на ютуб-каналі дивилися понад 247 млн разів та майже 14 млн годин. 

Також на ютубі транслює свої програми Радіо Крим.Реалії. Крім того, радіопрограми Крим.Реалії виходять в ефірі громадського мовника – Українського радіо.

Водночас, зазначає медіа, його команда готує щотижневу телевізійну програму “Крим.Реалії” з унікальним контентом – українською мовою для загальнонаціональних і регіональних телеканалів України та російською мовою для міжнародного супутникового телеканалу “Настоящее время”.

Російська влада кілька разів намагалася заблокувати роботу сайтів Крим.Реалії та глушити сигнал Радіо Крим Реалії, а також постійно перешкоджала роботі журналістів Крим.Реалії. 

З початку широкомасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року Росія заблокувала сайти Крим.Реалії на території РФ та окупованих нею регіонів України, а також захопила радіопередавач у Херсонській області, який ретранслював програми Радіо Крим.Реалії на територію майже всього Кримського півострова.

Тиску з боку РФ зазнали, зокрема, оглядач Крим.Реалії Микола Семена (засуджений РФ до двох з половиною років умовно із забороною на три роки вести публічну, включно з журналістською, діяльність). 

У лютому 2021 року російські спецслужби заарештували, звинуватили в зберіганні боєприпасів і засудили до шести років ув'язнення фрилансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка

Також російська влада арештувала понад десяток блогерів і громадянських журналістів, які передавали інформацію Крим.Реалії. Їх засудили за звинуваченням у тероризмі й екстремізмі.

Як повідомляв ІМІ, політичних переслідувань з боку росіян із початку війни РФ проти України з 2014 року зазнали чи зазнають щонайменше 19 кримських журналістів, 16 з них досі перебувають за ґратами.

13 грудня 2023 року в Європейському суді з прав людини розпочалися слухання в справі, в якій Україна звинувачує РФ у систематичних порушеннях прав людини в окупованому Криму.

Liked the article?
Help us be even more cool!