ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція просить чотири країни перевірити версію про білоруський слід у справі Шеремета

18.06.2021, 14:32
Фото – Роман Пилипей / ЕРА
Фото – Роман Пилипей / ЕРА

У межах розслідування кримінального провадження щодо замовників убивства журналіста Павла Шеремета українська поліція спрямувала міжнародні доручення до чотирьох країн – Білорусі, Литви, США та РФ.

Про це в інтерв’ю "Цензор.нет" заявив заступник голови Нацполіції – начальник Головного слідчого управління Нацполіції Максим Цуцкірідзе, повідомляє Укрінформ.

“Наразі міжнародні доручення спрямовано до Республіки Білорусь, Литви, Сполучених Штатів Америки, Російської Федерації. Чекаємо на їх виконання, щоб підтвердити чи спростувати версію про можливий білоруський слід у справі Шеремета”, – сказав Цуцкірідзе.

За його словами, ті особи, інформацію про яких надав українській поліції ексспівробітник білоруського спецпідрозділу Ігор Макар, були звільнені зі служб, у яких працювали, задовго до вбивства Шеремета.

“До того ж потрібно встановити, чиї саме голоси зафіксовано на записі, який він передав. Окрім фоноскопічної експертизи, потрібно дочекатися виконання низки міжнародно-правових доручень”, – поінформував заступник голови Нацполіції.

Як повідомляв ІМІ, Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала та оголосила обґрунтовану підозру фігурантам справи щодо вбивства Павла Шеремета. Нині серед підозрюваних – сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко (Riffmaster), військовий медик Яна Дугарь та волонтерка Юлія Кузьменко. Вони заявляють про непричетність до вбивства. Кузьменко зараз перебуває під цілодобовим домашнім арештом, Дугарь – під заставою у розмірі 168 тис. 160 грн.

30 квітня Шевченківський райсуд Києва змінив запобіжний захід для обвинувачуваного в справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

4 січня 2021 року Білоруський народний трибунал, EUobserver та “Українська правда” опублікували записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голоси тодішнього голови КДБ Вадима Зайцева та працівників контртерористичного підрозділу КДБ “Альфа”, з якими проводили інструктаж.

Співрозмовники обговорюють операцію з ліквідації журналіста Павла Шеремета, Олега Алкаєва (колишнього начальника слідчого ізолятора №1 у Мінську), Володимира Бородача (колишнього командира бригади спецпризначення) та В'ячеслава Дудкіна (колишнього виконувача обов'язків начальника антикорупційного управління).

Згідно з даними, Олександр Лукашенко нібито виділив на такі операції понад 1,5 мільйона доларів.

Передав бельгійському виданню EUobserver для розслідування запис розмови колишній заступник командира спецпідрозділу “Алмаз” МВС Білорусі, нині представник громадянської ініціативи “Білоруський народний трибунал” Ігор Макар.

18 січня Ігор Макар дав свідчення в Києві в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Liked the article?
Help us be even more cool!