ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Подоляк та Арестович увійшли до трійки найбільш фахових та об’єктивних осіб, які висвітлюють війну, – дослідження

09.05.2023, 10:31
Фото – Олексій Арестович / Facebook
Фото – Олексій Арестович / Facebook

Радник очільника Офісу президента Михайло Подоляк та колишній позаштатний радник Офісу президента Олексій Арестович увійшли до трійки найбільш фахових та об’єктивних осіб, які висвітлюють події війни.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 23 до 30 березня 2023 року.

Перше місце посів Президент України Володимир Зеленський з 56,6%, друге – Михайло Подоляк (36,6%), третє місце – Олексій Арестович з 26%.

За результатами опитування, до кола найбільш фахових та об’єктивних осіб, які висвітлюють події війни, потрапили як представники української влади (зокрема, Олексій Данілов – 21%), так і незалежні експерти, журналісти та блогери (Олег Жданов – 23%, Юрій Бутусов – 17%, Віталій Портников – 13%, Сергій Стерненко – 11% тощо).

Соціологи зазначають, що після 24 лютого 2022 року в Україні істотно зріс попит на військову експертизу, оскільки громадяни прагнули аналізувати та складати в ширшу картину десятки та сотні розрізнених фактів, які вони дізнавалися з медіа. 

“Це спричинило зростання популярності військових експертів. Великою мірою вони також причетні до формування колективної пам’яті про події війни, адже саме вони оперативно пропонували своїй аудиторії інтерпретації актуальних подій як на полі бою, так і у сфері безпеки та оборони загалом”, – йдеться в дослідженні.

Саме тому Фонд “Демократичні ініціативи” долучив експериментальне закрите запитання про оцінювання громадянами впливу різних осіб, які часто виступають як експерти чи джерела ексклюзивної інформації про події під час війни. 

“Отримані дані допоможуть зрозуміти, як визнання та репутація деяких політиків та експертів впливає на поширення певних наративів про війну і як це може формувати сприйняття війни різними соціальними групами”, – йдеться в опитуванні.

Опитування проводилося з 23 до 30 березня 2023 року включно методом особистого інтерв'ю (face-to-face) в усіх регіонах України, за винятком АР Крим, Донецької та Луганської областей, а в Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях опитування проводилося на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії.

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомляв ІМІ, у січні 2023 року позаштатний радник ОПУ Олексій Арестович висловив в  інтерв’ю Марку Фейгіну думку, що нібито трагедія 14 січня в Дніпрі сталася через збиття російської ракети засобами ППО ЗСУ. Цей коментар Арестовича довелося спростовувати Міністерству оборони України.

Після цього народні депутати почали збирати у Верховній Раді підписи під зверненням до керівника Офісу президента Андрія Єрмака з проханням звільнити Арестовича. А також зробити офіційну заяву, яка б однозначно відмежувала Офіс президента від “приватних експертиз” Арестовича з військової тематики.

Крім того, було скероване депутатське звернення до голови СБУ, в якому наголошується, що гіпотеза Арестовича щодо руйнування будинку в Дніпрі за всіма ознаками відповідає діянню “державна зрада”. 

16 січня речник президента РФ Дмитро Пєсков заперечив причетність російської армії до ракетного удару по багатоповерхівці в Дніпрі 14 січня. Натомість він звернув увагу на слова Олексія Арестовича, який на YouTube-каналі юриста Марка Фейгіна заявив, що ракету, ймовірно, збили українські сили ППО.

17 січня Олексій Арестович повідомив, що йде з посади позаштатного радника Офісу президента за власним бажанням. Прессекретар Президента України Сергій Никифоров повідомив, що в Офісі президента задовольнили прохання Олексія Арестовича про звільнення з посади позаштатного радника.

Liked the article?
Help us be even more cool!