ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пєсков, коментуючи ракетний удар по Дніпру, згадав Арестовича

16.01.2023, 14:42
Фото – Reuters
Фото – Reuters

Кремль заперечує причетність російської армії до ракетного удару по багатоповерхівці в Дніпрі 14 січня. Речник президента РФ Дмитро Пєсков сьогодні заявив, що російські військові “не завдають ударів по житлових будинках чи об’єктах соціальної інфраструктури”, повідомляє Радіо Свобода

Удари, за його словами, російські військові нібито завдають лише по військових цілях – “замаскованих або очевидних”.

Пєсков, зокрема, звернув увагу на слова позаштатного радника Офісу Президента України Олексія Арестовича, який на YouTube-каналі юриста Марка Фейгіна заявив, що ракету, ймовірно, збили українські сили ППО. Це повідомлення розтиражували багато російських ЗМІ.

Арестович пізніше заявив, що був утомлений, коли це казав. У ЗСУ зазначили, що українські ППО не можуть збивати такий тип ракет.

Але Пєсков усе одно згадав слова Арестовича: “Ви самі бачили висновки деяких представників [української] сторони, де йшлося про те, що ця трагедія стала наслідком дії контрракет протиповітряної оборони”.

Як повідомляє “Детектор медіа”, Олексій Арестович під час інтерв’ю з Марком Фейгіним увечері 14 січня заявив, що російську ракету, яка влучила в будинок, насправді збили українські військові. Внаслідок цього вона впала на під’їзд: “Ее сбили. Она упала на подъезд. Но как бы она взорвалась, когда упала. Кроме того, там проблема с едким дымом. Это верный признак Х-22, потому что он заправляется крайне токсичным топливом. И это, судя по всему, тут еще разбираться и разбираться, но можно предположить, что оно стало еще и дополнительным элементом поражения. Токсичное топливо”. 

Вночі 15 січня командувач Повітряних сил ЗСУ, генерал-лейтенант Микола Олещук, якого цитує сторінка командування Повітряних сил на фейсбуці, заявив про те, що жодна ракета Х-22 ще не була збита засобами протиповітряної оборони. З початку повномасштабної війни Росія запустила їх понад 200 штук, але Україна “не має вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет”. Водночас, за словами генерал-лейтенанта, немає жодних сумнівів, що ракета саме цього типу влучила в будинок у Дніпрі: “Радіолокаційними засобами виявлено приблизне місце запуску, висота, швидкість польоту”.  

Наразі Олексій Арестович двічі прокоментував на своїй фейсбук-сторінці ситуацію та подальше суспільне обурення у відповідь на його слова в ефірі ютуб-каналу Фейгіна.

14 січня він закликав читачів “бути розумнішими”, мовляв, ніхто не звинуватить у ситуації Україну: “Вина РФ однозначна и не может быть ни размыта,  ни ослаблена. Все прекрасно понимают: не было бы российского удара, не было бы трагедии – вне зависимости от конкретного механизма ее наступления”. Також Арестович стверджує, що не буде жодної реакції світових медіа “проти України”. А реакція російських медіа не має хвилювати українців.

15 січня Арестович детальніше роз’яснив свою позицію. Він заявив, що на момент ефіру був втомлений, адже йому буцімто доводиться обробляти дуже багато інформації. Та розповів, звідки дізнався про начебто збиття ракети: “Мой товарищ, бывший ПВОшник, шёл по улице в момент попадания. Он мне сказал, что на 100% слышал два взрыва и опознал, первый как работу ПВО. До сих пор он не ошибался. И был уверен, что ракету сбили”.

За словами Арестовича, його меседж мав би звучати так: “Есть версия, что сбила ракета ПВО. Есть такие-то признаки в ее пользу. Есть другая версия – прямое попадание в дом”. Але в прямому ефірі Арестович та Фейгін начебто відволіклися й почали говорити про інші речі. Водночас радник Офісу президента переконує: “Если бы я был хоть чуть-чуть в форме, то вытянул бы линию”.

Нагадаємо, 14 січня, коли війська РФ завдали по Україні чергового масованого удару, в Дніпрі російська ракета влучила у житловий будинок. Військові кажуть, що це була крилата ракета Х-22, випущена з бомбардувальника Ту-22 з Курської області РФ. У результаті обвалилися два під’їзди 9-поверхового будинку, в якому загалом мешкають понад 1100 людей. Влада припускає, що військові РФ цілилися у Наддніпрянську ТЕС, а влучили в будинок.

За останніми даними, загинули 40 людей, більш ніж 70 поранені, понад 30 людей вважаються зниклими безвісти.

Liked the article?
Help us be even more cool!