ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Після журналістів про проблему доступу до міської ради Миколаєва заявила депутатка

Миколаївська міська рада. Фото – НікВесті

Депутатка Миколаївської міської ради Олена Кісельова, яка очолює комісію питань гласності, законності та депутатської етики, заявила, що особисто зіткнулася з проблемою доступу до будівлі міської ради. 

Це питання обговорювалося на засіданні комісії, яке відбулося 22 серпня, під час розгляду відповіді секретаря міськради Дмитра Фалька на запит щодо відкритого кримінального провадження за фактом недопуску журналістів до будівлі міськради після публікації Інституту масової інформації, повідомляє регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області.

Нагадаємо, Миколаївська міська рада запровадила нові правила доступу до будівлі для представників медіа. Тепер журналісти можуть потрапити до будівлі лише за запрошенням посадовців. Про новий пропускний режим журналісти місцевого видання “НикВести” дізналися після того, як не змогли потрапити до міської ради, щоб узяти коментарі в посадовців після апаратної наради. 

За словами депутатки Олени Кісельової, ці обмеження стосуються не лише журналістів, а й депутатів міської ради, які стикаються з принизливими процедурами під час відвідування міськради.

“Сьогодні депутату потрапити в будівлю Миколаївської міської ради не так просто. Я говорю це з власного досвіду. Для мене ця процедура принизлива, адже депутат має пояснювати охоронцям, куди він іде, чекати, поки хтось із посадовців зустріне його, і лише тоді можна зайти. Працівники ж виконавчих органів мають значно більше прав, адже вони проходять через турнікети без жодних проблем”, – зазначила вона під час засідання.

Також Кісельова додала, що не розуміє, що відбувається з прозорістю та відкритістю міської ради, і звернулася до секретаря міськради Дмитра Фалька з пропозицією спростити отримання пропусків депутатам. Окрім того, за її пропозицією комісія звернулася до юристів міськради з проханням з'ясувати, чи не потрібно було затверджувати пропускний режим рішенням сесії, якщо він стосується широкого кола осіб. 

Проблеми з доступом до міськради для журналістів розпочалися ще у 2021 році під час пандемії COVID-19. Тоді, за словами керівника справами виконкому Андрія Волкова, обмеження були введені в тестовому режимі на вимогу СБУ для контролю відвідувачів. 

У травні 2024 року журналісти “НикВести” намагалися потрапити до будівлі міськради для отримання коментарів від посадовців після апаратної наради, проте їх не пропустили, посилаючись на нові правила пропускного режиму. Згідно з ними представники медіа можуть потрапити до будівлі лише за одноразовими електронними перепустками, отриманими за списками, які готує організаційний відділ міськради, і тільки в супроводі працівників відділу інформаційного забезпечення.

Нагадаємо, 26 липня 2024 року поліція відкрила кримінальне провадження через недопуск журналістів онлайн-медіа “НикВести” до будівлі міськради. Справа розслідується за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!