ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Миколаєві журналістів не пускали на сесію міськради, проте вже вибачились

20.05.2021, 17:36
Фото – news.pn
Фото – news.pn

У Миколаєві 20 травня охорона міської ради відмовилися пускати представників засобів масової інформації на сесію міськради. Через деякий час журналістів пропустили, але місця для них у сесійній залі не були передбачені.

Про це повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області.

Як повідомляє місцеве видання "Преступности.НЕТ", на початку засідання сесії охорона відмовилася пускати журналістів до зали, попри те що ЗМІ ніхто не попереджав про “закритість” засідання. Після представників медіа все ж таки впустили, але заявили, що вільних місць, з яких можна було б працювати, в приміщенні немає. Посадовці міськради пояснили такий стан речей карантинними обмеженнями. Зазначимо, що Миколаївська область на сьогодні перебуває в жовтій зоні карантину. 

Під час обговорення цього питання на сесії міськради, відеотрансляція якого велася на YouTube-каналі міськради, міський голова Олександр Сєнкевич зазначив, що журналістам не потрібно бути присутніми на засіданнях ради, щоб вести репортажі. Він порадив їм дивитися відеотрансляцію та додав, що представників ЗМІ ніхто не запрошував на засідання.

“Ви бачите – у нас сім камер, які транслюють сесію в різних варіантах. Сесія проходить у прямому ефірі, можна дивитись і коментувати. Це карантинні обмеження, яких ми намагалися дотримуватися. Ми платимо бюджетні кошти, щоб транслювати сесію. Це робиться не для того, щоб ми були щасливі, а щоб забезпечити прозорість проведення засідання сесії. Таким чином, не обов’язково приходити всім ЗМІ на сесію, тим більше по декілька осіб від одного видання. Ми їх не запрошували. По-друге, ніхто письмово не повідомив, що має намір бути присутнім на сесії міської ради, як це має бути згідно з регламентом”, – сказав Олександр Сєнкевич.

Ситуацію представниці ІМІ прокоментував керівник справами виконкому Миколаївської міської ради Андрій Волков. Він вибачився перед журналістами та пояснив причини таких дій з боку міськради.

“Ситуація виникла ще раніше, коли в нас невідомі особи, маючи посвідчення журналіста, прийшли до будівлі міськради, їх пустила охорона. Вони зняли маски й влаштували в нас тут балаган. Так, йдеться про людей з посвідченнями видання “Таврія ньюз”, вони приходили не один раз. І тоді ми вирішили, що, коли приходять журналісти, начальник відділу, який займається зв’язками зі ЗМІ, має спускатися, дивитися, хто з них реальні журналісти, щоб вести хоч якийсь контроль, і після цього казати, які журналісти до нас заходять. Оскільки зараз начальник перебуває на лікарняному, то стався такий ексцес, коли вона не спустилася, не проконтролювала, а охоронці, не отримавши відповідної інформації, просто нікого не пускали”, – розповів Волков. 

Він пообіцяв не допускати більше таких ситуацій.

“Щоб такого більше не відбувалося, призначимо ще якогось спеціаліста, який спускатиметься до охорони та пропускатиме журналістів. Тому що ситуація досить абсурдна: підтвердити наявність трудових відносин у тому чи іншому інформаційному агентстві, журналістський статус неможливо. І така ситуація: людина бере якийсь “документ” – картонку, пише, що вона журналіст будь-якого видання, приходить з нею і показує охоронцю. Охоронець не розуміє цього: він бачить, що журналіст і треба пропускати, і той заходить. Після цього відбуваються такі ситуації, коли зривається робота. І такі люди, які зовсім не мають ніякого стосунку до журналістики, жодного такту, етики, – вони зводять нашу нормальну взаємодію в таке русло. Ми просимо вибачення в журналістів, яких не пускали. Обіцяємо таку нашу неконструктивну роботу виправити”, – сказав Андрій Волков.

Крім того, він додав, що в міськраді розроблять внутрішній регламент роботи зі ЗМІ, щоб не допускати на засідання ради “псевдожурналістів” та уникати подібних інцидентів.

“Можливо, ми розробимо якийсь внутрішній документ, що стосуватиметься регламенту роботи зі ЗМІ. Акредитацію ми не збираємося вводити, але треба якось взаємодіяти, тому що важко зрозуміти, де реальні ЗМІ, а де просто “прикриваються” журналістським посвідченням і приходять здійснювати свої якісь дії, не пов’язані з журналістикою”, – додав посадовець.

Як повідомляв ІМІ, у квітні в Миколаєві двоє чоловіків, які назвалися журналістами херсонського сайту “Таврія ньюз”, прийшли на засідання регіональної комісії з Техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і відмовилися надягати захисні маски, як це передбачають карантинні вимоги.  

Директором видання “Таврія ньюз” є мешканець Херсона Кирило Стремоусов, якому в листопаді 2020 року Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд за масове роздавання журналістських посвідчень стороннім особам.

За даними КЖЕ, вся інформація поширюється виключно через платформу YouTube або соціальні мережі з використанням словосполучення “журналісти Стремоусова”. Також, зазначає КЖЕ, на сайті агенції неможливо знайти матеріали “журналістів”, які вже отримали “посвідчення”.

Liked the article?
Help us be even more cool!