ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Після роз'яснень з Інтернету видалено 80 фейків про коронавірус - Кіберполіція

24.03.2020, 18:00
Фото - theolivepress.es
Фото - theolivepress.es

Кіберполіція під час моніторингу Інтернету виявила близько 170 фактів щодо розміщення на інформаційних ресурсах неправдивої чи провокаційної інформації щодо пандемії коронавірусу. За результатами профбесід видалено майже 80 неправдивих повідомлень. Про це повідомляється на сайті Нацполіції.

Кіберполіція ідентифікує осіб, які розповсюджують фейки, проводить профілактичні бесіди та надає роз’яснення. За результатами - з початку карантину 45 осіб видалили майже 80 неправдивих повідомлень. 

Проте 24 громадян відмовилася видаляти провокаційні публікації, відносно них вирішується питання щодо притягнення до адміністративної відповідальності.

Крім цього, до сервісної служби кіберполіції надійшло 101 повідомлення про шахрайських дій при продажу засобів індивідуального захисту, а саме масок та антисептиків. Відповідні оголошення громадяни знаходять у соцмережах, месенджерах і на профільних інтернет-майданчиках. Люди перераховують гроші, однак обіцяний товар не отримують. Тож кіберполіція радить купувати товари лише на перевірених ресурсах.

Як повідомляв ІМІ, 22 березня СБУ повідомила про поширення у соцмережах фейкового відео, пов’язаного з коронавірусом - відео про те, що в міському транспорті (спочатку йшла мова про Вінницю, а потім про Львів) сталася бійка, оскільки один з пасажирів нібито кашляв та мав ознаки коронавірусу. Кіберфахівці встановили, що даний конфлікт насправді був зафіксований значно раніше і жодним чином не пов’язаний із коронавірусом. Першоджерелами розміщення цього відео стали “боти”, зокрема, й проросійського спрямування.

Згодом СБУ затримала у Дніпрі інтернет-агітатора, який за завданням російської сторони публікував у соцмережах неправдиву інформацію про поширення  COVID-19 в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!