ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ затримала чоловіка, який поширював фейк про побиття у транспорті через кашель

23.03.2020, 17:45
Фото - СБУ
Фото - СБУ

Служба безпеки України повідомляє про припинення у Дніпрі діяльності інтернет-агітатора, який за завданням російської сторони публікував у соцмережах неправдиву інформацію про поширення  COVID-19 в Україні. 

Про це повідомляється на сайті СБУ.

“Закликав він і до порушення конституційного ладу та територіальної цілісності України,  відповідні завдання надходили українцю від “куратора” з Російської Федерації. Для нагнітання паніки у суспільстві мешканець Дніпра мав робити фото та відео з порожніми полицями в магазинах, черг до аптек, фіксувати роботу спецтехніки та правоохоронців. У подальшому замовники планували використовувати матеріали для підготовки неправдивих новин”, - йдеться у повідомленні. 

Як зазначає СБУ, серед фейків, які поширював пропагандист, виявлено і відео про те, що в міському транспорті сталася бійка, оскільки один з пасажирів нібито кашляв та мав ознаки коронавірусу. 

Під час обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої, які підтверджують протиправну діяльність. 

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України, вирішується питання щодо оголошення фігуранту про підозру. 

Загалом, за даними СБУ, починаючи з минулого тижня виявлено 38 осіб, які поширювали фейки про ситуацію з коронавірусом. Всю інформацію передано Нацполіції для застосування до них заходів адміністративного впливу. Між тим декілька осіб порушили серйозні статті Кримінального кодексу України.  

Як повідомляв ІМІ, 22 березня СБУ повідомила про поширення у соцмережах фейкового відео, пов’язаного з коронавірусом - відео про те, що в міському транспорті (спочатку йшла мова про Вінницю, а потім про Львів) сталася бійка, оскільки один з пасажирів нібито кашляв та мав ознаки коронавірусу. Кіберфахівці встановили, що даний конфлікт насправді був зафіксований значно раніше і жодним чином не пов’язаний із коронавірусом. Першоджерелами розміщення цього відео стали “боти”, зокрема, й проросійського спрямування.

Liked the article?
Help us be even more cool!