ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ спростувала фейк про коронавірус, поширений російськими "ботами"

23.03.2020, 11:19
Фото - nur.kz
Фото - nur.kz

Служба безпеки України повідомляє про поширення у соцмережах фейкового відео, пов’язаного з коронавірусом. Першоджерелами розміщення цього відео стали “боти”, зокрема, й проросійського спрямування. Про це повідомляється на офіційній сторінці СБУ у фейсбуці.

“В мережі “розганяється” відео про те, що в міському транспорті (спочатку йшла мова про Вінницю, а потім про Львів) сталася бійка, оскільки один з пасажирів нібито кашляв та мав ознаки коронавірусу. Кіберфахівці встановили, що даний конфлікт насправді був зафіксований значно раніше і жодним чином не пов’язаний із коронавірусом (хоча й не красить учасників ситуації)”, - йдеться у повідомленні.

СБУ зазначає, що першоджерелами розміщення цього відео стали «боти», зокрема, й проросійського спрямування. Згодом ці матеріали стали активно поширювати на сепаратистських та проросійських ресурсах. 

“Аномальне “вірусне” поширення матеріалу вказує на залучення “ботоферм” для дестабілізації ситуації”, - йдеться у повідомленні.

СБУ зазначає, що такі публікації спрямовані лише на розхитування ситуації в Україні та закликає і ЗМІ, і громадян “ретельно ставитися до перевірки інформації та користуватися офіційними джерелами”. 

На даний момент співробітниками СБУ здійснюються заходи для встановлення та притягнення до відповідальності осіб, які свідомо поширюють неправдиву інформацію.

У СБУ нагадали, що минулого тижня було виявлено вісім осіб, які розповсюджували фейки про коронавірус. Спільно з Нацполіцією стосовно них вжиті заходи адміністративного впливу. Крім цього, встановлено, що один з таких "кіберактивістів" отримував завдання з країни-агресора на дестабілізацію ситуації через поширення фейків про COVID-19.

Liked the article?
Help us be even more cool!