ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

PEN-Ukraine вимагає справедливого суду в справі за позовом Медведчука до Кіпіані

11.08.2020, 12:26
Фото – volynnews.com
Фото – volynnews.com

Український ПЕН-клуб вимагає справедливого суду в справі за позовом Віктора Медведчука проти історика, журналіста Вахтанга Кіпіані та українського видавництва Vivat. Про це йдеться заяві Пен-клубу до Уповноваженої з прав людини Людмили Денісової, повідомляє "Тиждень".

“Ми, що нижче підписалися, з метою захисту прав людини та основоположних свобод, вимагаємо забезпечити право на справедливий суд у справі за позовом Віктора Медведчука проти історика, журналіста Вахтанга Кіпіані та українського видавництва Vivat. У позові Віктора Медведчука ми вбачаємо неприховану спробу прямого тиску на свободу слова, друку та наукової думки в Україні”, – йдеться в заяві. 

У заяві зазначено, що книга “Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР” Вахтанга Кіпіані – це дослідження історичних подій, спроба пошуку історичної правди. А пошук історичної правди є невіддільною частиною свободи вираження поглядів, гарантованої статтею 10 Конвенції про права людини. До ролі суду не належить арбітраж історичних питань, які є частиною тривалої дискусії між істориками (див. рішення ЄСПЛ Chauvy та інші проти Франції, № 64915/01, § 69, ЄСПЛ 2004-VI).

“Тобто суд не має права брати на себе оцінку історичних подій та дій осіб, які були їх учасниками. Адже в протилежному випадку суд має оцінювати аргументованість суб'єктивних думок. А це – неприпустимо”, – йдеться в заяві.

“Особиста думка автора книги “Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР” ґрунтується на фактах і свідченнях, викладених в архівних документах колишнього КДБ УРСР, розміщених в означеній книзі. Підкреслюємо, що ті фрази, які обурили Віктора Медведчука і спричинили судовий позов, є оціночними судженнями із фактологічним підґрунтям. А тому об'єктивно довести їх достовірність або спростувати неможливо. Про це свідчать норми законів – як вітчизняних, так і міжнародних”, – ідеться в заяві.

Свій підпис під заявою можна залишити тут.

Як повідомляв ІМІ, 10 липня Дарницький районний суд Києва переніс на 14 серпня розгляд позову народного депутата Віктора Медведчука проти журналіста й історика Вахтанга Кіпіані з вимогою заборонити розповсюдження його книги "Справа Василя Стуса". 

Улітку 2019 року народний депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук подав до Дарницького районного суду Києва позов проти журналіста та історика Вахтанга Кіпіані, видавництва Vivat і книжкової фабрики “Юнісофт” з вимогою заборонити поширення його книги “Справа Василя Стуса”. 

"Справу Василя Стуса" видано у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета. У книжці зібрано архівні документи щодо кримінальної справи Стуса, свідчення очевидців, листи письменника з в'язниці, спогади його рідних та друзів.

Медведчук був адвокатом Стуса, коли його в 1980 році заарештували вдруге.

2 жовтня 2019 року Дарницький районний суд Києва розпочав розгляд справи за позовом Медведчука.

Liked the article?
Help us be even more cool!