ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Парламент Туреччини ухвалив закон про ЗМІ, який передбачає ув'язнення за "дезінформацію"

14.10.2022, 12:05
Фото – hurriyetdailynews.com
Фото – hurriyetdailynews.com

Парламент Туреччини ухвалив закон, запропонований президентом Таїпом Ердоганом, який передбачає до трьох років ув’язнення для журналістів і користувачів соцмереж за поширення "дезінформації", пише Reuters.

Закон ухвалили попри глибокі занепокоєння щодо свободи слова, які він викликає.

Законодавці з керівної Партії справедливості та розвитку Ердогана (AKP) і її союзника, Партії націоналістичного руху (MHP), які разом становлять більшість у парламенті, ухвалили закон, незважаючи на заклики відмовитися від нього, що лунали від опозиційних законодавців, європейських держав і медіаактивістів.

Як повідомляв ІМІ, у червні сайт медіакомпанії Deutsche Welle був заблокований у Туреччині. Відповідне рішення ухвалив суд в Анкарі, пояснив представник правління Верховної ради Туреччини з питань радіо та телебачення (RTÜK). 

RTÜK вимагає від іноземних мовників подати заявку на отримання ліцензії на інтернет-мовлення. За оцінкою DW, такий крок "дозволив би турецькому уряду цензурувати редакційний контент" і був би "неприйнятним для незалежного медіа". Позиція компанії була викладена "у великому листуванні й навіть в особистій розмові з головою" турецького медіарегулятора, наголосив генеральний директор DW Петер Лімбург (Peter Limbourg).

Останніми роками Туреччина посилила контроль за засобами масової інформації. RTÜK має право вимагати від ліцензованих ЗМІ видаляти онлайн-контент, який відомство вважає неприйнятним. Близько 90% основних ЗМІ в країні нині пов'язані з державою, зазначає агентство Reuters.

Liked the article?
Help us be even more cool!