ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Освітній омбудсмен пропонує позбавляти звання педагога за булінг, мобінг і держзраду

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов пропонує позбавляти звання педагога за злочини проти основ національної безпеки, булінг та мобінг. Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці.

Так, Служба освітнього омбудсмена розробила власні пропозиції до нової редакції Положення про атестацію педагогічних працівників. Цей проєкт розробило Міністерство освіти і науки та винесло на громадське обговорення з 26 січня по 12 лютого 2024 року.

Зокрема, освітній омбудсмен пропонує надати право знижувати кваліфікаційну категорію та позбавляти педагогічного звання у разі притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності згідно з рішенням суду, що набрало законної сили, за:

  • булінг; 
  • мобінг (систематичне цькування, психологічний тиск);
  • злочини проти основ національної безпеки (державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору, шпигунство та інші злочини).

“Маємо непоодинокі ситуації, коли педагогічний працівник, притягнутий до адміністративної відповідальності за булінг, згідно з рішенням суду, продовжує працювати в закладі освіти, чи звільняється з одного і переходить на роботу до іншого закладу освіти, зберігаючи усі педагогічні звання та кваліфікаційні категорії, в яких є великі сумніви. І, зокрема, працює з тими дітьми, яких він булив. А так не має бути”,  – зазначає Горбачов. 

Він додав, що у законі про освіту зазначається, що педагог зобов'язаний дотримуватися педагогічної етики, поваги до гідності, прав, свобод і законних інтересів всіх учасників освітнього процесу, захищати здобувачів освіти під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психологічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою. 

“Якщо замість захисту учасник освітнього процесу зазнає булінгу та/або мобінгу, то у таких випадках виникають сумніви щодо професіоналізму педагогічного працівника, його відповідності кваліфікаційним вимогам”, – зазначив омбудсмен.

Також Сергій Горбачов пропонує відсторонити від педагогічної діяльності працівників, які на тимчасово окупованих територіях пішли на співпрацю з окупантом та вчинили злочини щодо національної безпеки.

“Правоохоронні органи розслідують сотні справ про колабораційну діяльність педагогічних працівників. Вже є перші вироки. Але через недосконалість законодавства суди не завжди призначають додаткове покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, що дозволяє педагогічним працівникам, яких визнали винними у колабораційній діяльності, надалі безперешкодно здійснювати освітні та виховні функції”, – зазначив освітній омбудмсмен.

Він навів приклад, коли педагог, позбавлений права обіймати посади, пов'язані з освітніми та виховними функціями через колабораційну діяльність, може працювати в органах управління освітою.

“На нашу думку, люди, які за рішенням суду були визнанні винними у колабораційній діяльності, державній зраді тощо, мають бути відсторонені від педагогічної діяльності або хоча б на певний час мають бути позбавлені права працювати з дітьми, адже, педагоги виховують наше майбутнє покоління, що є основою нашої держави”, – сказав освітній омбудсмен.

Він сподівається, що Міносвіти врахує їхні пропозиції.

Як повідомляв ІМІ, до восьми років в'язниці засуджено колаборантку – начальницю "відділу освіти адміністрації Троїцького району ЛНР", яка добровільно співпрацювала з ворогом на тимчасово окупованій території Луганщини.

Liked the article?
Help us be even more cool!