ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Орбан прийшов на футбольний матч у шарфі з мапою, на якій частина України в складі Угорщини

22.11.2022, 11:51
Фото – Index
Фото – Index

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан ввечері 20 листопада прийшов на товариський футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті із шарфом, на якому зображено мапу "Великої Угорщини" з частинами сусідніх держав у її складі, пише "Європейська правда" з посиланням на Index.

Мапа на шарфі прем'єра Угорщини охоплювала частини країн ЄС – Австрії, Словаччини, Румунії та Хорватії, а також  регіони сьогоднішніх Сербії та України. Ці території належали Королівству Угорщина до кінця Першої світової війни.

Румунський депутат Європарламенту Алін Мітута заявив у Twitter, що через такі речі лідери Євросоюзу повинні покарати та ізолювати Орбана.

"Це ще один безвідповідальний крок Віктора Орбана, який з'явився з шарфом з мапою Великої Угорщини. Це ревізіоністський жест, який ставить Орбана поруч із Путіним, який також мріє змінити кордони. Лідери ЄС повинні накласти на нього санкції та ізолювати в Європейській раді", – заявив Мітута.

Речник МЗС України Олег Ніколенко наголосив, що "пропагування в Угорщині ідей ревізіонізму не сприяє розвитку українсько-угорських відносин".

"До МЗС України буде запрошений угорський посол, до відома якого буде доведено неприйнятність вчинку Віктора Орбана", – додав він.

Орбан не вперше спричиняє обурення згадкою про "Велику Угорщину". У 2020 році він опублікував фотографію глобуса, на якому також зображено кордони Королівства Угорщина до закінчення Першої світової війни. Цей випадок спричинив роздратування, особливо в Хорватії та Румунії.

За Тріанонським договором 1920 року Королівство Угорщина втратило значну частину своєї колишньої території. В Угорщині це досі вважається великою історичною ганьбою.

З початку перебування Орбана на посаді прем'єр-міністра між Угорщиною та сусідніми країнами тривають суперечки щодо прав етнічних угорців, які проживають на колишніх територіях королівства. Так, за часів урядів Орбана представникам нацменшин щедро роздавали угорські паспорти.

Як повідомляв ІМІ, в Угорщині державний центр розробив підручник географії для 8 класу, переповнений антиукраїнською пропагандою та брехливими фактами, здатний "запрограмувати" школярів на вороже ставлення до України.

Допис супроводжується малюнком, на якому Україну розривають російський ведмідь та чоловіки в символіці США і Євросоюзу. Школярів водночас запитують: "Кому (з них) має належати Україна?"

Згодом уряд Угорщини пообіцяв виправити ситуацію з провокативним змістом онлайн-підручника.

Liked the article?
Help us be even more cool!