ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Опитування: 71% українців вважає поширення російської пропаганди в соцмережах серйозною загрозою

71% українців вважає, що поширення російської дезінформації та пропаганди в соціальних мережах є досить або навіть дуже серйозною загрозою для безпеки України. Такими є результати всеукраїнського опитування, яке впродовж 1–6 вересня 2024 року провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Водночас із них зараховують цю загрозу до однієї з найбільших 33%, а решта 38% вважають, що ця загроза хоч і серйозна, але не є однією з найбільших.

Стверджують, що це не є значною загрозою або взагалі немає загроз, 23% (хоча з них 18% визнають, що певна шкода таки є).

Відповіді українців щодо загрози для безпеки України з боку соцмереж. Фото – КМІС

Водночас нині лише 9% українців вважають, що в Україні потрібно повністю заборонити Telegram. І лише 26% вважають, що його не варто жодним чином контролювати.

Натомість більшість українців (54%) вважає, що не варто повністю забороняти, а треба запровадити певні обмеження і контроль, як-от блокування окремих каналів тощо.

Відповіді українців на запитання щодо заборони використання Telegram в Україні. Фото – КМІС

Проте, якщо власники Telegram категорично відмовляються блокувати канали, що поширюють російську пропаганду і дезінформацію, то в такому разі 60% українців підтримали б повну заборону месенджера (не підтримали б 32%).

Крім того, у разі відмови блокувати канали російських окупантів, які використовуються для зв’язку, 71% підтримає заборону (не підтримає 21%). У разі відмови блокувати канали з поширення наркотиків 70% підтримають заборону (не підтримають 20%).

Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький зазначає, що результати опитування засвідчують, що наразі в суспільства немає ані відчутної підтримки заборони Telegram, ані стійкого опору такій забороні. 

“Українці обіймають доволі виважену і конструктивну позицію, що варто не доходити до заборон, але при цьому дійсно визнають важливість і потребу блокувати небезпечні телеграм-канали. Для представників влади варто розуміти, що у разі таки необхідності заборони Telegram для безпеки України та українців громадськість має отримати дійсно об’єктивні та переконливі докази ворожої діяльності та відмови власників від співпраці”, – зазначив він.

Опитано було 1015 респондентів (віком 18 років і старше) методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх регіонах України (підконтрольна уряду України територія).

До вибірки не вносилися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас частина респондентів – це ВПО, які переїхали з окупованих територій), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 4,1% для показників, близьких до 50%; 3,5% для показників, близьких до 25%; 2,5% для показників, близьких до 10%; 1,8% для показників, близьких до 5%.

Як повідомляв ІМІ, Президент України Володимир Зеленський заявив, що ставиться дуже обережно до регулювання соціальних медіа. 

The New York Times провело розслідування та з'ясувало, що Telegram став глобальною клоакою злочинності, дезінформації, дитячої порнографії, тероризму й расистського екстремізму.

Ризики Telegram для України

У лютому 2024 року в Головному управлінні розвідки Міноборони України визнали, що Telegram становить низку загроз для безпеки України й потрібно шукати варіанти розв'язання цієї проблеми. 

27 березня 2024 року керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що Telegram є проблемою для національної безпеки України.

Представник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко повідомив, що сервери месенджера Telegram з високою ймовірністю розміщені в більшості на території Росії. 

Про те, як телеграм-канали, які входять до 100 найпопулярніших українського сегмента, поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, читайте в дослідженні ІМІ.

30 квітня 2024 року голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк заявила, що державі слід припинити офіційну комунікацію в Telegram.

У серпні 2024 року голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутат від “Слуги народу” Микита Потураєв заявив, що Telegram необхідно закрити, подібно до ВКонтакте та Одноклассники, оскільки для врегулювання його діяльності ресурсів в України немає і не буде.

Liked the article?
Help us be even more cool!