ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Потураєв: Telegram необхідно закрити, подібно до Вконтакте та Одноклассники

Фото – euractiv.com

Месенджер Telegram необхідно закрити, подібно до Вконтакте та Одноклассники, оскільки для врегулювання його діяльності ресурсів в України немає і не буде. 

Про це в інтервʼю РБК-Україна сказав голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутат від “Слуги народу” Микита Потураєв.

“Ресурсів немає на регуляцію. І не буде. І можливості немає і не буде, бо це не в нашій юрисдикції. Це стосується будь-яких соцмереж. Що буде, якщо ми ніяк не будемо звертати уваги на ці загрози – не буде України. Тому що ні про яку інформаційну гігієну ми говорити не можемо”, – сказав депутат.

Єдиною реакцією, зазначив Потураєв, з огляду на відсутність ресурсів та можливостей регуляції Telegram в України, є його відключення подібно до російських соцмереж “Вконтакте” та “Одноклассники”.

Він додав, що Україна має відповідні технічні можливості для припинення роботи застосунку (на території України. – Ред.).

Щодо використання Telegram органами влади, Потураєв наголосив, що це проблема, яка дорого всім коштуватиме, “і тим, хто цим користується, в першу чергу”.

“Коли у тебе 80% населення користується немодерованою соцмережею, причому принципово немодерованою, керівництво якої не вступає в комунікацію з твоєю державою, по якій достатньо доказів, що вона залишається афілійованою з Росією, під впливом російських спецслужб, це велика помилка, яка, повторю, буде дорого коштувати”, – сказав він.

Депутат бачить розв'язання проблеми в написанні законопроєкту, суть якого буде в тому, що “або мережі чи платформи встановлюють діалог з українською державою, або держава їх просто закриває”.

Ризики Telegram для України

У лютому 2024 року в Головному управлінні розвідки Міноборони України визнали, що Telegram становить низку загроз для безпеки України й потрібно шукати варіанти розв'язання цієї проблеми. 

27 березня 2024 року керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що Telegram є проблемою для національної безпеки України.

21 березня 2024 року народний депутат Микола Княжицький повідомив, що ініціюватиме законопроєкт про регулювання в Україні Telegram та подібних до нього платформ. І вже 25 березня до Верховної Ради надійшов законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація”.

Представник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко повідомив, що сервери месенджера Telegram з високою ймовірністю розміщені в більшості на території Росії. 

Про те, як телеграм-канали, які входять до 100 найпопулярніших українського сегмента, поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, читайте в дослідженні ІМІ.

24 квітня 2024 року засновник Telegram Павло Дуров, повідомив, що отримав офіційні листи від компанії Apple з вимогою заблокувати новинні та пропагандистські канали для користувачів з українськими SIM-картками. 

ГУР заявило, що керівництво платформи Telegram заблокувало 28 квітня низку українських офіційних ботів, які протидіяли військовій агресії Росії проти України, зокрема Головний бот розвідки. Згодом боти відновили роботу.

30 квітня 2024 року голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк заявила, що державі слід припинити офіційну комунікацію в Telegram.

Liked the article?
Help us be even more cool!