ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представник СБУ: Сервери Telegram з високою ймовірністю розміщені на території РФ

Представник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко. Фото – Детектор медіа

Сервери месенджера Telegram з високою ймовірністю розміщені в більшості на території Росії. Про це сказав представник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко 28 березня на форумі Kyiv Stratcom Forum 2024, повідомляє “Детектор медіа”.

“Друга проблема – це те, що власник і команда розробників є громадянами РФ, попри те що вони набули ще низку інших громадянств. І третя проблема: ми бачимо чітку співпрацю адміністрації телеграму з Роскомнаглядом та ФСБ, оскільки, коли потрібно ФСБ блокувати будь-які телеграм-канали на території РФ у Дагестані, в Башкирії, просто канали російської опозиції, телеграм моментально виконує ці вказівки”, – сказав Мельниченко.

Також він зазначив, що спецслужби України вживають заходів з деанонімізації адміністраторів тих телеграм-каналів, чия деструктивна діяльність спрямована саме на українську аудиторію.

“Іноді вдається нам за допомогою різних методів заблокувати частину з них. І тут основна проблема в тому, що телеграм не дослуховується до прохань української держави так, як дослуховується до прохань російської держави. Як учора говорив Михайло Федоров, комунікація з ними є, але вона, по суті, є безрезультатною на відміну від того ж тіктоку, який, у принципі, реагує”, – сказав представник СБУ.

Також, на його думку, в адміністраціях тіктоку, твіттеру і телеграму не розуміють масштабів діяльності російських спецслужб та не мають бажання допомагати Україні протидіяти деструктивній активності російських пропагандистів та спецслужб. 

“Ці платформи (тікток, твіттер і телеграм. – Ред.) не розуміють масштабів діяльності російських спецслужб та масштабів їхнього використання. Росіяни дійсно створили окремі підрозділи у всіх спецслужбах, які займаються саме інформаційним впливом з використанням основних платформ. Це тисячі акаунтів, і при цьому це не відкрита діяльність, як у випадку з російськими пропагандистами, а діяльність із проведення інформаційних операцій. Це акаунти нібито українських громадян, європейців, псевдожурналістів тощо. Якихось критеріїв єдиної боротьби з їхньої діяльністю в цих платформ немає. Ба більше, вони не мають такого бажання, оскільки їхня задача – заробляти гроші, а не допомагати Україні протидіяти дезінформації та інформаційним операціям росіян”, – сказав Олександр Мельниченко.

Що передувало

27 березня 2024 року начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що Telegram є проблемою для національної безпеки України.

У лютому 2024 року в ГУР визнали, що Telegram становить низку загроз для безпеки України й потрібно шукати варіанти розв'язання цієї проблеми.

21 березня 2024 року народний депутат Микола Княжицький повідомив, що ініціюватиме законопроєкт про регулювання в Україні Telegram та подібних до нього платформ. І вже 25 березня до Верховної Ради надійшов законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація”.

Про те, як телеграм-канали, які входять до 100 найпопулярніших українського сегмента, поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, читайте в дослідженні ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!