ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

NYT: Telegram став майданчиком для злочинців, екстремістів і терористів

09.09.2024, 14:00
Фото – euractiv.com

Telegram став глобальною клоакою злочинності, дезінформації, дитячої порнографії, тероризму й расистського екстремізму. Про це йдеться в розслідуванні журналістів The New York Times, які проаналізували понад 3,2 мільйона повідомлень у більш ніж 16 тис. каналів.

Аналітики виявили 1500 каналів, де координують свою діяльність праворадикальні й неофашистські організації. Зокрема, їхні осередки послуговуються платформою для планування акцій вандалізму, нападів, підпалів тощо, а також для поширення інформації про ці акції. Професор-криміналіст Арі Перліґер з університету Массачусетсу застерігає, що в разі поразки Дональда Трампа на виборах “Telegram, імовірно, стане важливою інфраструктурою для екстремістів, які захочуть щось зробити з цього приводу”.

За даними видання, щонайменше 20 каналів займалися продажем зброї. Журналісти наводять приклад американця Гейдена Еспінози, засудженого за незаконну торгівлю вогнепальною зброєю через Telegram у 2022 році, який продовжив вести свій бізнес із вʼязниці за допомогою контрабандних телефонів. Зокрема, пише видання, зброєю, купленою через його канал, послуговувався Пейтон Ґендрон, який того ж року вбив 10 людей у масовій стрілянині, вмотивований расовою ненавистю.

Журналісти також виявили принаймні 22 канали на понад 70 тисяч підписників, де продавалися наркотики на кшталт МДМА, кокаїну й героїну з доставленням до більш ніж 20 країн. “У Telegram анонімність даркнету поєднується з доступністю онлайн-магазину”, – зазначають журналісти.

Десятки інших каналів з великою аудиторією належать ХАМАС, ІДІЛ та іншим терористичним угрупованням. Зокрема, бойовики ХАМАС у Telegram анонсували свою атаку 7 жовтня 2023 року, а потім публікували відеозаписи своїх злочинів у режимі реального часу. Telegram став настільки корисним для ХАМАС, що група послуговується ним активніше, ніж своїм офіційним застосунком для Android, йдеться в розслідуванні.

Водночас, пише видання, Telegram ужив якихось заходів лише наприкінці жовтня, після того як модерації почали вимагати Apple і Google. Компанія обмежила доступ до деякого контенту, повʼязаного з ХАМАС, у версіях застосунку, доступних через офіційні магазини Apple і Google. Водночас деякі користувачі отримали інструкцію для завантаження іншої версії застосунку, де подібний контент не обмежувався. 6 вересня 2024 року Telegram заблокував доступ до кількох каналів ХАМАС після звернення New York Times.

За  даними видання, головний офіс Telegram розташований у Дубаї. Компанія працює як стартап і має близько 60 повноцінних співробітників. Роль модераторів виконують кілька сотень підрядників, і компанія систематично ігнорує більшість запитів на співпрацю від правоохоронних органів. Колишні співробітники повідомили журналістам, що Telegram має електронну адресу для урядових запитів, але ця поштова скринька майже ніколи не перевіряється.

Успішно тиснути на платформу для видалення чи обмеження шкідливих матеріалів вдається лише Apple і Google, які можуть видалити Telegram зі своїх магазинів застосунків, вважають дослідники. Уряди різних країн неодноразово зверталися до цих компаній по допомогу, щоб змусити Telegram до дії. Четверо обізнаних джерел повідомили аналітикам New York Times, що Google надсилає відповідні запити майже щотижня. За їхніми словами, месенджер швидко реагує на повідомлення про відверто незаконний контент на кшталт дитячої порнографії, але чинить опір, коли вимоги стосуються матеріалів на зразок мови ненависті, шкода від яких менш очевидна.

Telegram заявив New York Times, що “99,999% наших користувачів” законослухняні й, попри те що в неї “багато роботи попереду”, платформа покращує свої функції і модерацію.

Google and Apple відмовилися від коментарів щодо Telegram.

Затримання Павла Дурова у Франції

Власника платформи Telegram Павла Дурова арештували в аеропорту Ле-Бурже поблизу Парижа ввечері 24 серпня. Ордер на арешт Дурова видала служба запобігання насильству щодо неповнолітніх у межах розслідування ймовірних злочинів, включно із шахрайством, торгівлею наркотиками, кіберзалякуванням, організованою злочинністю і сприянням тероризму. Дурова звинувачують у невжитті заходів щодо припинення злочинного використання його платформи.

Telegram заявив, що дотримується законів ЄС, включно із законом про цифрові послуги, – його модерація відповідає галузевим стандартам.

Французький суддя 28 серпня розпочав офіційне розслідування щодо Павла Дурова в межах справи про організовану злочинність у месенджері та відпустив його під заставу в 5 млн євро за умови, що той двічі на тиждень звітуватиме поліції й не виїжджатиме з Франції.

Також відомо, що французька влада в березні 2024 року видала ордер на арешт не тільки Павла Дурова, але й на його брата Миколу, який є співзасновником Telegram.

6 вересня Павло Дуров повідомив, що правоохоронці Франції мали всі можливості для отримання відповідей від Telegram у межах розслідування, оскільки компанія має офіційного представника в ЄС.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!