ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

OpenAI пропонує гранти в $100 тис. на розроблення ідей щодо врегулювання ШІ

26.05.2023, 12:30
Фото – Reuters
Фото – Reuters

OpenAI – стартап-розробник популярного чатбота ChatGPT – заявив, що пропонуватиме 10 однакових гранів з фонду сумою на $1 мільйон для експериментів із демократичними процесами, які допоможуть з’ясувати, як краще регулювати штучний інтелект для протидії упередженості та іншим факторам, повідомляє Reuters.

Ці гранти отримають особи, які запропонують переконливі засади для пошуку відповідей на питання на кшталт "чи має ШІ критикувати публічних діячів і кого він має вважати "середнім представником" людства", йдеться в дописі з анонсом фонду.

Критики зазначають, що системи ШІ на кшталт ChatGPT за замовченням упереджені через контент, на якому побудовані їхні погляди. Деяким користувачам у відповідях ШІ-програм траплялися расизм і сексизм. Зростає занепокоєння, що ШІ, інтегрований у пошуковики на кшталт Google і Bing, подаватиме недостовірну інформацію в переконливій обгортці.

OpenAI, який отримав $10 мільярдів підтримки від Microsoft, останнім часом виступає ініціатором регулювання ШІ. Втім, нещодавно компанія заявила, що може піти з ринку ЄС через запропоновані Євросоюзом правила.

"Поточний проєкт Акту ЄС про ШІ є занадто обмежувальним, але ми чули, що його скасують, – повідомив Reuters гендиректор OpenAI Сем Алтман. – Вони ще обговорюють це".

Грантів, запропонованих стартапом, не вистачить на масштабне дослідження ШІ. Зарплатня інженерів та інших працівників цього сектору зазвичай перевищує $100 тис. і навіть може бути більшою за $300 тис.

Системи ШІ "мають іти на користь усьому людству й бути якомога інклюзивнішими, – заявили OpenAI у своєму дописі. – Ми запускаємо цю грантову програму, щоб зробити перший крок у цьому напрямку".

Сан-франциський стартап зазначив, що результати роботи фонду можуть вплинути на позицію самої компанії щодо врегулювання ШІ, але додав, що жодні рекомендації не матимуть "зобов’язального характеру".

Алтман є провідною фігурою серед тих, хто закликає до врегулювання ШІ, водночас запускаючи оновлені версії ChatGPT й генератору зображень DALL-E. Цього місяця він постав перед відповідним підкомітетом Сенату США й заявив, що "якщо ця технологія піде шкереберть, вона може піти дуже шкереберть".

Як повідомляв ІМІ, компанія Ілона Маска Neuralink, яка виробляє мозкові імпланти, заявила, що отримала від Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) схвалення на проведення випробувань своїх імплантів на людях

Liked the article?
Help us be even more cool!