ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупований Росією Крим опинився у десятці найгірших за рівнем свободи преси – Freedom House

29.04.2015, 11:21

Окупований Росією Крим опинився у десятці найгірших країн і територій світу за рівнем свободи преси. Анексований півострів фігурує в цьому списку поруч із Білоруссю, Іраном, Туркменистаном та Узбекистаном. Про це повідомляє неурядова організація Freedom House, інформує Крим.Реалії.

Правозахисники називають рівень свободи преси у світі найнижчим за останні 10 років і пов’язують це із насильством щодо журналістів і ухваленими в багатьох країнах законами, що обмежують діяльність засобів інформації.

У доповіді, опублікованій 29 квітня, Freedom House вказує на значне скорочення у 2014 році свободи преси у 18 країнах і територіях.

Зокрема, російські засоби інформації все частіше підпорядковуються державі. Дослідники вказують на «кумівство приватних медіа з політичним керівництвом» або на бізнес-інтереси, які спонукають обмежувати критику уряду. Freedom House також критикує Росію за «активне і агресивне використання часто помилкової або відкрито загрозливої пропаганди для витіснення справжньої журналістики».

Як повідомляв ІМІ, 20 квітня у Сімферополі слідчий комітет РФ в Криму затримав після обшуку оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва, йому інкримінують участь у мітингу 26 лютого 2014 року під кримським парламентом. А 22 квітня Київський районний суд Сімферополя заарештував Ескендера Небієва на два місяці.

8 квітня ФСБ допитала журналістку “Центру” Ганну Шайдурову в рамках кримінальної справи, порушеної за фактом публікації на сайті “Центру журналістських розслідувань” (за статтею 280.1 КК РФ - публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ).

13 березня в квартирах батьків журналісток “Центру журналістських розслідувань” Анни Андрієвської та Наталії Кокоріної співробітники ФСБ Росії провели обшуки у межах кримінальної справи, порушеної за публікації “Центру журналістських розслідувань”.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу стосовно журналістки “Центру журналістських розслідувань” Анни Андрієвської за статтею 280.1 КК Росії (публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ) щодо публікації її матеріалу про волонтерів батальйону “Крим”. Журналістка стверджує, що там немає закликів до відокремлення півострова.

Після обшуку Кокоріну затримали та допитували як свідка шість годин в кримському управління ФСБ Росії, після чого відпустили, вилучивши у неї особистий ноутбук.

Кримська польова місія з прав людини заявила, що порушення даної справи ФСБ РФ порушує принцип територіальної підслідності, оскільки матеріал опубліковано на сайті українського ІА “Центр журналістських розслідувань”, зареєстрованого Міністерством юстиції України, редакція якого, як і журналіст, знаходиться в Києві.

Вранці 26 січня 2015 року кримськотатарський телеканал ATR оточили силовики і провели обшук, унаслідок чого був вилучений комп'ютерний сервер, на якому зберігалися відеоматеріали масштабного мітингу під стінами кримського парламенту 26 лютого 2014 року між прихильниками відокремлення Криму - проросійськими силами і тими, хто виступав за єдність України, основну масу яких представляли кримські татари.

Силовики вилучили сервер з відеоархівом, а також забрали і особисті дані співробітників.

Liked the article?
Help us be even more cool!