ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Франція висунула Дурову звинувачення, але відпустила під заставу в 5 млн євро

29.08.2024, 11:28

Французький суддя 28 серпня розпочав офіційне розслідування проти засновника Telegram Павла Дурова в межах справи про організовану злочинність у месенджері, повідомляє Reuters.

Суддя погодився звільнити Дурова під заставу в 5 мільйонів євро за умови, що той двічі на тиждень звітуватиме поліції й не виїжджатиме з Франції.

Прокурорка Парижа Лор Бекко заявила, що суддя виявив достатні підстави для офіційного розслідування щодо Дурова за всіма дванадцятьма звинуваченнями, за якими його заарештували чотири дні тому.

Серед них:

  • співучасть в адмініструванні онлайн-платформи для здійснення незаконних транзакцій у складі організованої групи;
  • зберігання та поширення зображень неповнолітнього з педофільським характером;
  • порушення законодавства щодо наркотиків;
  • шахрайство в складі організованої групи;
  • відмивання грошей, отриманих унаслідок злочинів;
  • надання криптографічних послуг, що забезпечують конфіденційність, без відповідної декларації.

Адвокат Дурова наразі не відреагував на звернення агенції по коментар.

За законом Франції, відкриття офіційного розслідування не означає, що особа винна, й не обовʼязково призводить до судового провадження, але вказує на те, що, на думку суддів, існує досить доказів для продовження слідчих дій. Розслідування можуть тривати роками, а тоді бути скеровані до суду чи відкладені “на полицю”.

За словами прокурорки Бекко, злочинці використовували Telegram у різноманітних справах і згодом “майже повна відсутність реакції на судові запити” привернула увагу кібервідділу Паризької прокуратури.

“Інші розслідувальні служби й державні прокуратури Франції, а також різні партнери по Євроюсту (зокрема, бельгійські) робили ті самі спостереження”, – зазначає Бекко.

Це спонукало відділ боротьби з організованою злочинністю Паризької прокуратури розпочати розслідування “щодо потенційної кримінальної відповідальності керівників цього месенджера в скоєнні цих правопорушень”, заявила прокурорка.

Розслідування Національного управління в справах неповнолітніх почалося в лютому, а вступний обвинувальний акт було подано в липні, каже Бекко.

Затримання Павла Дурова у Франції

Нагадаємо, Павла Дурова арештували в аеропорту Ле-Бурже поблизу Парижа ввечері 24 серпня. Початковий період затримання для допиту може тривати максимум до 96 годин. Після закінчення цього періоду суддя може ухвалити рішення звільнити його або висунути звинувачення та залишити під вартою.

Ордер на арешт Дурова видала служба запобігання насильству щодо неповнолітніх (OFMIN) у межах попереднього розслідування ймовірних злочинів, включно із шахрайством, торгівлею наркотиками, кіберзалякуванням, організованою злочинністю і сприянням тероризму. Дурова звинувачують у невжитті заходів щодо припинення злочинного використання його платформи.

Telegram заявив, що дотримується законів ЄС, включно із законом про цифрові послуги, – його модерація відповідає галузевим стандартам.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!