ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Politico: Брата Дурова також оголосили в розшук у Франції

28.08.2024, 16:24

Французька влада видала в березні ордер на арешт не тільки Павла Дурова, але й на його брата Миколу, який є співзасновником Telegram. Про це повідомляє Politico, яке ознайомилося з адміністративним документом.

З документа, отриманого виданням від безпосереднього учасника провадження, постає, що таємне французьке розслідування щодо Telegram є масштабнішим і почалося на кілька місяців раніше, ніж повідомлялося до того.

Ордери на арешт були видані після того, як месенджер “не відповів” на судовий запит щодо ідентичності користувача-фігуранта в справі про дитячу порнографію. 

У документі також наголошується, що “майже відсутня співпраця Telegram” як з французькою, так і з європейською владою в інших справах.

Ордери на арешт Павла й Миколи Дурових були видані 25 березня за звинуваченнями в “співучасті в зберіганні, поширенні, пропонуванні й відкритті доступу до порнографічних зображень неповнолітніх організованою групою”. Раніше французькі медіа повідомляли, що розслідування почалося в липні.

Підставою для ордерів було приховане розслідування щодо Telegram, очолюване кібервідділом паризької прокуратури, протягом якого один з підозрюваних у розмові зі слідчими під прикриттям зазначив, що обманом змушував неповнолітніх дівчат надсилати йому “саморобну дитячу порнографію”, а тоді погрожував їм публікацією цього контенту в соцмережах.

Підозрюваний також зізнався у зґвалтуванні дитини, повідомляється в документі. Telegram не відреагував на запит правоохоронців щодо особи фігуранта.

Документ також посилається на використання застосунку “численними злочинними групами” як на один з приводів для арешту братів Дурових.

Ніщо не вказує на безпосередню участь братів Дурових у незаконній діяльності, виявленій слідчими.

Адвокат Павла Дурова відмовився коментувати розслідування.

У синопсисі справи також згадується віцепрезидент Telegram Ілля Перекопський, але документ не пояснює, чи було видано ордер на його арешт.

Прокуратура відмовилася коментувати ордери на арешт обох братів Дурових, адже розслідування є таємним. Утім, правоохоронці зазначили, що “до списку злочинів, скоєних через Telegram, що надали кібервідділу Паризької державної прокуратури підстави для відкриття провадження, входить дитяча порнографія”.

“Наразі єдиною особою, яку допитують у цій справі, є Павло Дуров”, – додали в прокуратурі. Місце перебування Миколи Дурова невідоме.

Допит Дурова був продовжений до максимальних 96 годин і завершиться 28 серпня; тоді директора Telegram або відпустять, або висунуть звинувачення. 

Затримання Павла Дурова у Франції

Нагадаємо, французькі судові органи продовжили 25 серпня термін утримання під вартою засновника Telegram Павла Дурова після його арешту в паризькому аеропорту. Ордер на арешт Дурова видала служба запобігання насильству щодо неповнолітніх (OFMIN) у межах попереднього розслідування ймовірних злочинів, включно із шахрайством, торгівлею наркотиками, кіберзалякуванням, організованою злочинністю і сприянням тероризму. Дурова звинувачують у невжитті заходів щодо припинення злочинного використання його платформи.

Telegram заявив, що дотримується законів ЄС, включно із законом про цифрові послуги, – його модерація відповідає галузевим стандартам.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!