ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Новий рекорд кількості журналістів, які перебувають в ув’язненні в усьому світі, – щорічна доповідь RSF

14.12.2022, 16:04
Фото із сайту rsf.org
Фото із сайту rsf.org

У своїй традиційній щорічній доповіді "Репортери без кордонів" (RSF) підбили підсумок числа зловживань, допущених щодо журналістів у всьому світі. Доповідь опубліковано на сайті організації.

У доповіді йдеться про рекордну кількість журналістів, які перебувають в ув’язненні у 2022 році – 533. Число журналістів, убитих у всьому світі у 2022 році становить 57 осіб, і цей показник знову зростає. Крім того, 65 журналістів перебувають у заручниках, а 49 зникли безвісти.

Рекорд, встановлений минулого року, знову перевершили: станом на 1 грудня 2022 року 533 журналісти перебували у в'язницях через їхню професійну діяльність, що на 13,4% більше, ніж минулого року. Ніколи раніше організація RSF не фіксувала такої великої кількості жінок-журналісток, які перебувають за ґратами. Наразі в ув’язненні перебувають 78 жінок, що майже на 30% більше, ніж роком раніше. Жінки-журналістки сьогодні становлять майже 15% загального числа ув'язнених, тоді як п'ять років тому їх було менше ніж 7%.

Китай, де цензура і стеження досягли крайніх меж, залишається найбільшою у світі в'язницею для журналістів. Там в ув'язненні перебувають 110 осіб. Серед них журналістка-фрилансерка Хуан Сюецінь, яка працювала над питаннями корупції, промислового забруднення та домагань до жінок. Ще однією ознакою масштабних репресій стало те, що лише через місяць після початку масштабного руху протесту Ісламська Республіка Іран, де в ув'язненні перебувають 47 журналістів, стала третьою у світі за величиною в'язницею для них. Першими затриманими журналістами були дві жінки – Нілуфар Хамеді та Елаха Мохаммаді, які привернули громадську увагу до смерті молодої іранської курдки Махси Аміні. Тепер їм загрожує смертна кара.

"Диктаторські та авторитарні режими заповнюють свої в'язниці журналістами дедалі швидше. Новий рекорд їхньої кількості підтверджує нагальну потребу протистояти цим несумлінним силам і виявляти активну солідарність із усіма, хто відстоює ідеал свободи, незалежності та інформаційного плюралізму", – заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Також зростає і кількість убитих журналістів: 2022 року 57 журналістів поплатилися життям за свою прихильність до інформування громадськості; це на 18,8% більше, ніж у 2021 році, після двох років спокою та історично низьких показників. Однією з причин такого нового зростання стало широкомасштабне вторгнення Росії в Україну, що почалося 24 лютого 2022 року. За перші шість місяців вторгнення було вбито вісім журналістів. Серед них – український фотокореспондент Макс Левін, холоднокровно розстріляний 13 березня російськими солдатами, та журналіст французького каналу BFM TV Фредерік Леклерк-Імхофф, убитий осколками під час висвітлення операції з евакуації цивільного населення.

Крім цього смертоносного конфлікту, у 2022 році понад шість із 10 журналістів загинули в країнах, які вважаються мирними. Тільки в Мексиці вбито 11 журналістів, що становить майже 20% загальної кількості загиблих цього року працівників ЗМІ. Ці цифри, а також дані щодо Гаїті (шість убитих) та Бразилії (троє вбитих) свідчать про те, що Північна та Південна Америка є найнебезпечнішим регіоном для журналістів: майже половину журналістів, убитих цього року (47,4%), вбито в цій частині світу.

Інші ключові цифри "Підсумків-2022": не менш ніж 65 журналістів та працівників ЗМІ наразі перебувають у заручниках у всьому світі. Серед них француз Олів'є Дюбуа, якого вже понад 20 місяців утримує в Малі пов'язане з Аль-Каїдою угруповання "Джамаат Нусрат аль-Іслам валь-Муслімін", і викрадений у Сирії вже майже 10 років тому американець Остін Тайс. Крім того, у 2022 році зникли ще два журналісти, внаслідок чого кількість зниклих безвісти журналістів досягла 49.

Крім цього, у своєму звіті за 2022 рік RSF також нагадує про деякі найрезонансніші справи року. Такі, як, наприклад, справа Івана Сафронова, одного з найкращих російських журналістів-розслідувачів, якого засудили до 22 років позбавлення волі свободи за розголошення "державних таємниць", що до того вже стали надбанням громадськості в інтернеті. Цей вирок найбільший із зафіксованих RSF у 2022 році. Також варто нагадати й про вбивство в Бразилії британського журналіста Дома Філліпса, чиє розчленоване тіло було знайдене в Амазонії. Він вів хроніку боротьби місцевих племен проти браконьєрства, нелегального видобутку корисних копалин та вирубування лісів.

Починаючи з 1995 року організація "Репортери без кордонів" (RSF) підбиває підсумки зловживань, що сталися за минулий рік щодо журналістів,  заснований на уточнених даних, які збираються з 1 січня до 1 грудня у рік їхньої публікації. До загального балансу "Підсумків-2022" RSF внесено професійних та непрофесійних журналістів, а також співробітників ЗМІ. RSF ретельно збирає інформацію, яка дозволяє з упевненістю або принаймні дуже сильною презумпцією стверджувати, що затримання, викрадення, зникнення або смерть журналіста є прямим наслідком його професійної діяльності.

Liked the article?
Help us be even more cool!