ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нові тенденції кіберзагроз для медіа: підробка сайтів і сторінок журналістів у соцмережах

11.11.2023, 11:53

Підроблення сайтів українських медіа і сторінок журналістів у соцмережах є новими тенденціями кіберзагроз. Про це розповіла керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації Катерина Дячук на дискусії про безпеку журналістів під час війни* в межах Donbas Media Forum 2023 10 листопада. 

“Зараз спостерігаємо таку тенденцію щодо погроз: це підробка сайтів українських медіа та їхнє рекламування в соцмережах і підробка особистих сторінок журналістів. Ось така небезпека”, – розповіла Катерина Дячук. 

Експертка додала, що останніми днями ІМІ фіксує кібератаки на супутникові канали Суспільного і на сайти національних та регіональних медіа. 

“Є ще така небезпека для журналістів: кібератаки на сайти й фішинги. Ми спостерігали таку тенденцію перед початком повномасштабної війни – було дуже багато DDoS-атак на сайти українських медіа. Як зʼясувалося, це була спланована російська атака. Потім почалася градація: журналістам почали надходити погрози на пошту, навіть віршовані. За цим стояло російське кіберугрупування, яке про це заявляло, – вони погрожували у своїх віршиках ядерним ударом, увʼязненням у Сибіру тощо. Журналісти отримували це не тільки на приватну пошту, але й на редакційну”, – додала Катерина Дячук.

Також вона порушила тему фізичної безпеки журналістів та нагадала, що після початку широкомасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Росія вбила 69 журналістів. 10 з них загинули під час виконання професійних обов’язків, 59 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань (з них 46 загинули як учасники бойових дій, 13 – унаслідок російських обстрілів або катувань). 

Останній випадок – загибель військового, головного редактора та засновника рівненського видання “Горинь.інфо” Тараса Давидюка 3 листопада на околиці села Роботине Запорізької області. Він був військовослужбовцем 14 окремого механізованого полку. 

*Дискусія “Безпека журналістів під час війни: фізичний, юридичний, цифровий виміри” відбулася за підтримки проєкту Ради Європи “Захист свободи слова та свободи медіа в Україні”.

Liked the article?
Help us be even more cool!