ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Німеччина, Франція й Італія дійшли згоди щодо врегулювання ШІ

20.11.2023, 12:20

Франція, Німеччина й Італія дійшли згоди щодо оптимального врегулювання штучного інтелекту.

Про це йдеться в спільному документі, який переглянуло видання Reuters і який, імовірно, прискорить перемовини з цього питання на європейському рівні.

Три уряди підтримали "обов’язкове саморегулювання у формі етичних кодексів" для так званих базових моделей ШІ, які виконують широкий діапазон функцій. Утім, держави виступили проти "невипробуваних норм". 

"Разом ми наголошуємо, що акт про ШІ регулює застосування ШІ, а не цю технологію як таку, – йдеться в спільному документі. – Ризики постають із застосування систем ШІ, а не із самої технології". 

Єврокомісія, Європарламент і Рада ЄС ведуть перемовини щодо позиції блоку з цього питання.

Автори документа пояснюють, що розробники базових моделей ШІ муситимуть скласти картки цих моделей, де міститиметься інформація про них.

"Картки моделей міститимуть інформацію, необхідну для розуміння принципів роботи певної моделі, її потужностей і обмежень, і спиратимуться на передовий досвід розробницької спільноти, – йдеться в документі. – Орган управління ШІ може стати в пригоді для створення керівних принципів роботи й стежити за застосуванням карток моделей". 

За документом, спершу жодних санкцій запроваджено не буде. 

Втім, якщо після певного періоду будуть виявлені порушення етичного кодексу, систему санкцій створять.

Міністерство економіки Німеччини, яке працює над цим питанням разом з міністерством цифрових справ, заявило, що закони й уряд мають регулювати не сам ШІ, а радше його застосування. 

Міністр цифрових справ Фолькер Віссінґ повідомив Reuters, що дуже задоволений угодою, якої вдалося досягти з Францією, про обмеження лише використання ШІ. 

"Якщо ми хочемо бути серед топгравців на глобальному ринку ШІ, ми мусимо регулювати застосування, а не технологію як таку", – сказав Віссінґ.

Держсекретарка з економічних справ Франциска Брантнер у розмові з Reuters зазначила, що найголовніше – користуватися з можливостей і обмежувати ризики.

"Ми розробили пропозицію, яка забезпечує баланс між цими двома цілями в досі неокресленій технологічній і юридичній сфері", – каже Брантнер.

Уряди світу шукають шляхів скористатися з економічних переваг ШІ; цього листопада Британія провела перший саміт про безпеку ШІ.

У понеділок і вівторок німецький уряд проведе цифровий саміт у місті Єна (провінція Турінґія), де зустрінуться політики, бізнесмени й науковці.

Питання, пов’язані з ШІ, також будуть у порядку денному на перемовинах між німецьким і італійським урядом у Берліні.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!