ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ніколов каже, що слідство вже не бачить у нападі на квартиру перешкоджання його діяльності

Фото – фейсбук Юрія Ніколова

Журналіст проєкту “Наші гроші” Юрій Ніколов розповів, що керівник слідства в справі нападу на його квартиру вже не вбачає в цьому перешкоджання журналістській діяльності, натомість вважає інцидент хуліганством.

Про це Ніколов розповів на конференції hromadske “Життя у тривалій війні”.

Він розповів, що “початковий бюджет операції” нападу на його квартиру становив $1 тисячу і слідство має дані, які б дали змогу відстежити, хто і де заплатив ці кошти. Однак слідство, мовляв, просто не шукає замовників.

“Це було б дуже скандально для панівної партії й Офісу президента, якби слідчі туди дійшли і все побачили”, – сказав Ніколов.

Він додав, що вважає тиск на журналістів систематичним явищем в Україні.

Також журналіст нагадав, що трьох безпосередніх нападників на його квартиру затримали, допитали й відпустили того ж дня. Жодних підозр, за його словами, їм не висунули.

Що відомо про напад на квартиру Ніколова

Як повідомляв ІМІ, 15 січня 2024 року журналіст Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”. Після інциденту пост про це опублікував телеграм-канал “Карточный Офис”, у якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”. 15 січня телеграм-канал “Джокер” оприлюднив відео з цитатою Ніколова про президента Володимира Зеленського і пов'язав напад на квартиру журналіста з його словами про главу держави.

19 січня правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування останнього у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 КК України).

21 січня поліція повідомила, що встановила п’ятьох учасників, які ломились у квартиру Юрія Ніколова. 

26 січня Юрій Ніколов повідомив, що поліція відпустила п’ятьох учасників, які ломились у його квартиру

28 січня видання Zhytomyr.city на ютуб-каналі опублікувало заяву двох чоловіків, які представляються Дмитром та Денисом і стверджують, що співробітник СБУ, на ім’я Олексій, замовив їм напад на квартиру журналіста Юрія Ніколова. Як пише Zhytomyr.city, чоловіки вирішили, що їх використали “в якійсь незрозумілій грі”, й зважилися на відкрите відеоінтерв’ю.

У поліції вважають реальним вийти на замовника нападу на квартиру Ніколова. Там сподіваються, що організатор, якого вже встановлено, їм це розповість.

Liked the article?
Help us be even more cool!