ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У поліції вважають реальним вийти на замовника нападу на квартиру Ніколова, бо встановили організатора

Юрій Ніколов. Фото – фейсбук Юрія Ніколова

У поліції вважають реальним вийти на замовника нападу на квартиру журналіста Юрія Ніколова. Там сподіваються, що організатор, якого вже встановлено, їм це розповість.

Про це сказав в інтерв’ю Цензор.Нет перший заступник голови Національної поліції України – керівник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе.

За його словами, під час допитів учасників нападу встановлено організатора.

"Під час допитів встановлено організатора, який винаймав інших учасників цієї "акції" через один з телеграм-каналів. Тепер нам треба встановити, хто був над організатором, тобто чи є якісь замовники", – сказав він.

Цуцкірідзе вважає реальним вийти на замовника.

"Чому ж нереально? Від відвертості організатора буде залежати, яким чином він буде співпрацювати зі слідством. Звичайно, окрім його показань будуть перевірятися його зв’язки останніх днів перед цією подією. Тобто з ким він зв’язувався, де перебував територіально. У нас є для цього ресурси", – сказав він.

На запитання, чи знає він, хто ймовірний замовник, Цуцкірідзе відповів: "Є особа, яка стверджує, що є замовником. Але навіть ці покази потребують ретельної перевірки". 

Крім того, він повідомив, що нападники на квартиру Ніколова отримали попередньо $1 тис. на всіх. 

Водночас повідомлення про підозри в цій справі ще нікому не вручено. А нападників відпустили, пояснив Цуцкірідзе, оскільки стаття Кримінального кодексу, за якою розслідують кримінальне провадження, не тяжка. 

"Йдеться про частину 3 статті 171. Така кваліфікація не дозволяє нам їх затримувати, бо санкція статті не передбачає тримання під вартою. Якщо ми їх затримаємо, завтра до нас прийдуть з Державного бюро розслідувань із запитанням, чому незаконно затримали, адже знаєте, що стаття не дозволяє цього зробити", – зазначив керівник Головного слідчого управління.

З чого все почалося

Як повідомляв ІМІ, 15 січня журналіст заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами "ухилянт", "зрадник". Після інциденту пост про це опублікував телеграм-канал "Карточный Офис", у якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Юрія Ніколова поширили телеграм-канали "Вертикаль" та "Джокер". 15 січня телеграм-канал "Джокер" оприлюднив відео з цитатою Ніколова про президента Володимира Зеленського і пов'язав напад на квартиру журналіста з його словами про главу держави.

19 січня правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування останнього у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 КК України).

21 січня поліція повідомила, що встановила п’ятьох учасників, які ломились у квартиру Юрія Ніколова. 

26 січня Юрій Ніколов повідомив, що поліція відпустила п’ятьох учасників, які ломились у його квартиру

28 січня видання Zhytomyr.city на YouTube-каналі опублікувало заяву двох чоловіків, які представляються Дмитром та Денисом і стверджують, що співробітник СБУ на ім’я Олексій замовив їм напад на квартиру журналіста Юрія Ніколова. Як пише Zhytomyr.city, чоловіки вирішили, що їх використали "в якійсь незрозумілій грі", й зважилися на відкрите відеоінтерв’ю.

Liked the article?
Help us be even more cool!