ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

NGL.media створило першу базу пошуку "чорних" нотаріусів та реєстраторів

Незалежний антикорупційний центр NGL.media створив першу базу пошуку недоброчесних нотаріусів та реєстраторів, повідомляє медіа на своєму сайті.

Загалом до бази даних внесли майже 6,3 тис. реєстраторів та нотаріусів, але понад половину скарг припадає загалом на менш ніж 500 осіб, на яких подали по 10 і більше скарг.

“Якщо ваше майно чи бізнес раптово переписали на іншу людину, у вас є вибір – звернутися до поліції і судитися або ж поскаржитись до Офісу протидії рейдерству при Міністерстві юстиції. Щороку цей спеціальний орган розглядає по кілька тисяч скарг на тих, кого у медіа часто називають “чорними нотаріусами” або “чорними реєстраторами”, – зазначає редакція.

Скрін бази недоброчесних реєстраторів та нотаріусів. Фото – NGL.media

Видання нагадує, що за результатами розгляду цих скарг на колегії Мін’юст ухвалює рішення відхилити чи задовольнити ці скарги, скасувати певні реєстраційні дії чи взагалі позбавити доступу до реєстрів таких реєстраторів. Загальна статистика показує, що лише 21% скарг задовольняють.

Для створення бази NGL.media зібрало і проаналізувало близько 22,5 тисяч таких рішень Мін’юсту починаючи з 2016 року до липня 2024 року включно. 

“Ми впорядкували всі дані і створили зручну систему пошуку, де легко можна знайти всі рішення щодо скарг на дії конкретного реєстратора чи нотаріуса”, – зазначають автори бази.

База стане в пригоді:

  • журналістам, які досліджують рейдерські захоплення;
  • юристам, які аналізують практику для підготовки своїх скарг чи позовів; 
  • всім, хто хоче перевірити доброчесність певного нотаріуса чи реєстратора або ж дослідити чистоту історії певної нерухомості. 

Усі рішення щодо кожного реєстратора і нотаріуса автори бази завантажили на портал Pinpoint, який дозволяє шукати імена, підприємства, дати чи будь-які поєднання слів серед десятків тисяч документів. 

“Наприклад, ви можете шукати усі документи зі згадкою певної вулиці та реєстратора (“вул. Рибацька” + Єрошенко), при цьому важливо пошукові терміни з кількох слів брати у лапки. Або ж ви можете виключити якийсь термін із результатів пошуку, поставивши перед ним мінус без пробілу (“вул. Рибацька” -Єрошенко). Щоб перейти на Pinpoint, клікніть на зображення”, – пояснюють творці бази.

Як повідомляв ІМІ, редакція видання Texty.org.ua створила алгоритм, який “навчив” мовні моделі розрізняти дезінформацію в українських телеграм-каналах. 

Liked the article?
Help us be even more cool!