ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Незалежна медійна рада закликає медіа не наслідувати "Труху", публікуючи сцени жорстокості й насильства

Незалежна медійна рада (НМР) закликає редакції українських медіа утриматися від публікації сцен жорстокості й насильства, особливо відеозаписів, на яких можна впізнати конкретних постраждалих людей. 

Про це йдеться в заяві НМР.

Незалежна медійна рада нагадала, що 15 грудня низка українських медіа опублікувала незаблюрений відеозапис підриву гранат депутатом Керецьківської сільської ради на Закарпатті. 

Деякі медіа згодом видалили нередаговане відео або замінили його версією, на якій обличчя й наслідки вибуху приховано. Проте, зазначає НМР, на сайтах і ютуб-каналах інших досі можна знайти відео з незакритими обличчями. 

“Однак шкоду від демонстрації цього відео в прямому ефірі неможливо виправити”, – йдеться в заяві. Зокрема, в ефірі спільного телемарафону “Єдині новини” (у блоці телеканалу “1+1”) необроблені кадри сцени вибуху та його наслідків показали щонайменше двічі. 

НМР припускає, зважаючи на охоплення марафону “Єдині новини”, що ці кадри побачили сотні тисяч людей. А оскільки демонстрація відбувалася близько 19:30, серед глядачів могли бути діти. 

Незалежна медійна рада нагадує, що Закон України “Про медіа” (п. 1 ч. 1 ст. 42) забороняє “надмірне зосередження уваги на насильстві, а саме поширення… зображень насильства, які не є обґрунтованими або є надмірними в контексті відповідної програми…”.

Також там нагадали,  що Кодекс етики українського журналіста (п. 3) передбачає, що “(ж)урналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини”. Втручанням у приватне життя є також надмірне акцентування медіа на обставинах трагедії, яка трапилася з близькою людиною. 

“Вочевидь, успіх анонімних телеграм-каналів, які нарощують аудиторію, демонструючи не цензуровані жахливі кадри, спонукає медіа відходити від власних стандартів. Зокрема, в редакційному статуті телекомпанії “1+1” йдеться, що медіа компанії “уникають демонстрації відвертих сцен насильства, свідчень фізичного страждання, крупних планів серйозних травм людей… У разі надзвичайної суспільної значущості оприлюднення таких матеріалів необхідно повідомити споживачів інформації, що наступні кадри можуть завдати їм моральної шкоди”, – йдеться в заяві.

Незалежна медійна рада нагадує, що медіа повинні діяти передусім в інтересах суспільства і власної аудиторії, та закликає:

  • видалити опубліковане на сайтах та інших платформах нецензуроване відео інциденту в Керецьківській сільській раді; 
  • надалі, ухвалюючи рішення про публікацію матеріалів, які містять сцени жорстокості й насильства, виходити з інтересів суспільства та поважати почуття та права людей, зображених на відео або фото;
  • за нагальної потреби демонстрації відеозаписів, що містять сцени насильства, застосовувати технології блюру, накладання чорного екрана чи інші прийоми, що дозволяють приховувати особливо жорстокі сцени від аудиторії і водночас доносити зміст таких відеозаписів.

Як повідомляв ІМІ, 15 грудня низка провідних українських онлайн-медіа опублікувала новини з незаблюреним відео підриву гранат у приміщенні сільради на Закарпатті. На відео чітко видно обличчя людей, сам вибух та його наслідки, чути крики жертв, які отримують каліцтва в прямому ефірі. Новини з цим відео також не містили позначки 18+, яка мала б додаватися для захисту прав дітей та підлітків, чи інших попереджень про чутливий контент. Від вибуху постраждали 23 людини, одна з них померла. 

Liked the article?
Help us be even more cool!