ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Незалежна медійна рада визнала правомірним обмеження в Україні ретрансляції "Дождя"

24.01.2017, 11:01

Незалежна медійна рада дійшла висновку, що обмеження ретрансляції телеканалу “Дождь” в Україні відповідає вимогам трискладового тесту обмеження свободи вираження поглядів. Відповідне рішення Незалежна медійна рада ухвалила 23 січня, повідомляє “Детектор медіа”.

За власною ініціативою та з огляду на міжнародний резонанс, викликаний обмеженням діяльності телеканалу “Дождь” в українських кабельних та IPTV-мережах, Незалежна медійна рада вирішила розглянути відповідне рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на предмет його відповідності міжнародним стандартам обмеження прав людини.

На думку Незалежної медійної ради, таке обмеження повністю відповідає частині другій статті 10 Європейської конвенції про права людини та частині третій статті 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права. Зокрема, воно передбачене законом — норми законодавства, на які посилалася Національна рада, є належним чином доступними та передбачуваними. Зокрема, заборона трансляції реклами, розміщення реклами провайдерами у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій існує з 2008 року. А практика регулятора під час військового конфлікту на теренах України теж свідчить про те, що “Дождь” мав знати про необхідність адаптувати свій ефір до вимог чинного законодавства, включно з вимогами до відображення територіальної цілісності держави на мапах.

Незалежна медійна рада вважає, що обмеження переслідувало легітимну мету, якою є охорона державної безпеки та територіальної цілісності, а також охорона прав інших осіб. “Щодо критерію необхідності в демократичному суспільстві, то необхідність застосування обмеження в Україні спричинена зовнішньою агресією, а також умовами постійного інформаційного протистояння, активної пропаганди та розпалювання ворожнечі з боку держави-агресора, невизнання РФ міжнародно визнаних кордонів України”, - йдеться в повідомленні ради.

Крім того, обмеження, на думку Незалежної медійної ради, є пропорційним, оскільки вилучення іноземної програми з Переліку можна вважати найменшим обмежувальним заходом із усіх можливих, оскільки при цьому не застосовуються жодні фінансові санкції до порушників. Понад те, держава не обмежує можливості доступу до програм, не включених до переліку, за допомогою інших засобів трансляції, зокрема через інтернет та супутникове мовлення.

Член Незалежної медійної ради Наталія Гуменюк долучила окрему думку до цього рішення.

Нагадаємо, 12 січня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення зобов’язала українських провайдерів протягом місяця припинити ретрансляцію російського телеканалу “Дождь” через невизнання каналом суверенітету і територіальної цілісності України, а також трансляцію російської реклами.

Американська неурядова організація Freedom House заявила, що вважає актом цензури заборону мовлення в Україні російського телеканалу “Дождь”. Проти закриття каналу виступили також базований у Нью-Йорку Комітет захисту журналістів і міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.

Представниця ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович звернула увагу на припинення мовлення “Дождя” в Україні. Перша заступниця голови Верховної Ради України Ірина Геращенко порекомендувала Міятович звернути увагу на блокування роботи українських телеканалів у РФ та на Донбасі.

17 січня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення відповіла на заяву Freedom House, що вилучила російський телеканал “Дождь” з українського ефіру виключно на законодавчій основі.

Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. До складу Незалежної медійної ради, зокрема, увійшли керівниця моніторингового відділу ІМІ Олена Голуб та керівник правового проекту ІМІ Роман Головенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!