ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Непридатний для експлуатації – комісія МКІП про 112-й корпус Києво-Печерської лаври

12.04.2023, 16:35
Фото – МКІП
Фото – МКІП

Корпус № 112 Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” в аварійному стані, непридатний для експлуатації та такий, що має явні ознаки руйнування, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко з посиланням на комісію міністерства з приймання-передання майна. 

“На фото – наслідки користування УПЦ МП “Книжковим складом” Києво-Печерської лаври, збудованого в ІІ половині ХІХ ст., що є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення. Понад 100 років корпус № 112 був невід’ємним елементом просторової композиції Києво-Печерської лаври, зразком громадсько-суспільної архітектури в стилі класицизму, проєкт якої виконаний відомим архітектором П. І. Спарро. УПЦ (МП) ж знадобилося всього кілька десятків, аби перетворити приміщення на те, що ви бачите на фото”, – розповів Ткаченко.

За результатами обстеження зруйнованого приміщення представники міністерства написали заяву про злочин за ст. 298 ККУ “Незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини”.

Як повідомляв ІМІ, 5 січня Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули державі. У цих двох культових споруд, розташованих на території заповідника “Києво-Печерська лавра”, закінчився термін дії договору оренди. 

7 січня предстоятель ПЦУ вперше провів богослужіння в Києво-Печерській лаврі. Воно стало можливим після того, як держава повернула у свою власність Свято-Успенський собор і Трапезну церкву.

Раніше намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням не забирати в Української православної церкви Московського патріархату два храми на території лаври.

1 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський застосував персональні санкції щодо представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації. 3 грудня СБУ опублікувала перелік з 10 осіб, які потрапили до санкційного списку РНБО. Серед них, зокрема, клірик УПЦ МП, ексдепутат Вадим Новинський та намісник Києво-Печерської лаври Павло (Петро Лебідь).

Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету Міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність УПЦ МП в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській лаврі.

СБУ останніми місяцями проводила безпекові заходи на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Під час слідчих дій правоохоронці виявляли антиукраїнські матеріали, російську пропаганду, підозрілих осіб на територіях УПЦ МП тощо.

Liked the article?
Help us be even more cool!