ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленський та РНБО запровадили санкції проти представників УПЦ МП

02.12.2022, 11:26

Президент Володимир Зеленський ввів у дію персональні санкції щодо представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації.

Про це йдеться в указі №820/2022 про рішення РНБО України. 

1 грудня Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Президент того ж дня ввів його в дію. 

РНБО ухвалила рішення після розгляду діяльності релігійних організацій на території України в умовах військової агресії Росії для забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу у суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів України.

"Підтримати внесені Службою безпеки України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій). Застосувати персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до фізичних осіб згідно з додатком.

Кабінету міністрів разом зі Службою безпеки України та Національним банком України забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", - йдеться у рішенні РНБО.

Список підсанкційних прізвищ президент 1 грудня обіцяв оприлюднити згодом.

Як повідомляв ІМІ, Рада національної безпеки та оборони 1 грудня доручила Кабінету міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

Зранку, 2 грудня, Співробітники Служби безпеки України провели безпекові заходи на об’єктах УПЦ М) у Житомирській, Рівненській та Закарпатській областях.

1 грудня Служба безпеки України оголосила про підозру організаторам богослужіння, під час якого у Києво-Печерській Лаврі вихваляли “русскій мір”.

15 листопада СБУ розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада в одному з храмів Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. 

Слідство здійснюється за ч.1 ст.436-2 Кримінального кодексу України – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Раніше священник ПЦУ Михайло Омелян оприлюднив на своїй фейсбук-сторінці відео з Києво-Печерської лаври від 12 листопада, на якому віряни, ймовірно, моляться за Росію. Парафіяни співали пісню “Звон плывет, плывет над Россиею, пробуждается Матушка-Русь”.

Після цього голова СБУ Василь Малюк заявив, що цей інцидент не залишиться без відповідної реакції. “Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на “пробудження матушкі-русі”, мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів”, – заявив він.

14 листопада намісник Києво-Печерської лаври Павло (Лебідь) визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали вищевказану пісню, і заявив, що священника Захарія, який вів цей молебень, відсторонили.

22 листопада СБУ провела контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в Києві.

Liked the article?
Help us be even more cool!