ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада оновила правила мовлення в дні трауру та пам’яті й винесла на громадське обговорення

11.12.2020, 14:53
Фото – videohive.net
Фото – videohive.net

10 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила проєкт оновлених Правил ведення мовлення телерадіоорганізаціями в дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті й винесла його на громадське обговорення. 

Про це повідомляється на сайті Нацради.

Як зазначає регулятор, проєкт передбачає новий підхід, який враховує формат мовлення телерадіоорганізацій, а також розділяє певні заходи, яких вони мають дотримуватись окремо в дні трауру чи дні пам’яті.

Перший заступник голови Національної ради Валентин Коваль, представляючи цей проєкт рішення, сказав, що нині чинні правила не зовсім універсальні, зручні й зрозумілі. Тому регулятор вирішив ще раз переглянути цей документ, врахувавши звернення, які раніше до нього надходили від телерадіоорганізацій. 

Громадське обговорення Правил ведення мовлення телерадіоорганізаціями в дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті триватиме впродовж місяця.

Зокрема, проєкт Нацради передбачає: 

  • У день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті телерадіоорганізації оголошують хвилину мовчання о 12:00, або в інший час, визначений відповідним нормативно-правовим актом.
  • Про відзначення дня пам’яті телерадіоорганізації повідомляють у кожному випуску новин в проміжках часу між 07:00 та 10:00 і між 18:00 та 21:00. Таке повідомлення не здійснюється телерадіоорганізаціями, у ліцензіях на мовлення яких у частині програмної концепції в описі формату мовлення є слова: “дитячий”, “музичний”, “телеторгівля”.
  • У день трауру (скорботи, жалоби) або в день пам’яті в телерадіопрограмах власникам, посадовим чи службовим особам, творчим працівникам телерадіоорганізацій забороняється піддавати сумніву доречність проголошення дня трауру (скорботи, жалоби) або відзначення дня пам’яті.

Для телемовників передбачено:

  • Перед хвилиною мовчання телемовники розміщують текст на екрані або повідомляють закадровим голосом, з якого приводу оголошено день трауру (скорботи, жалоби) або відзначається день пам’яті. 
  • Телерадіоорганізації, які здійснюють супутникове мовлення в некодованому вигляді, розміщують текст на екрані щодо приводу оголошення дня трауру (скорботи, жалоби) або відзначення дня пам’яті дублюють англійською мовою. 
  • Під час хвилини мовчання на телеканалах демонструється статична або динамічна повноекранна заставка в супроводі звуку метронома або без звукового супроводу.
  • У день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті в проміжку часу між 06:00 та 24:00 телемовники розміщують зображення запаленої свічки. Водночас зображення свічки не розміщують телерадіоорганізації, у ліцензіях на мовлення яких у частині програмної концепції в описі формату мовлення є слова: “дитячий”, “музичний”, “телеторгівля”.
  • У день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті телеорганізації припиняють трансляцію: комедійних та еротичних фільмів; гумористичних та розважальних передач; передач, що містять аудіовізуальну інформацію еротичного характеру; музичних кліпів, реклами та повідомлень, що містять аудіовізуальну інформацію гумористичного та еротичного характеру.
  • У день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті телерадіоорганізації інформують, з якого приводу оголошено день трауру (скорботи, жалоби) рухомим рядком, або повноекранною статичною чи динамічною заставкою тривалістю від 15 до 30 секунд, або усним повідомленням один раз на дві години в проміжку часу між 06:00 та 24:00. 
  • Подавати повідомлення про оголошення дня трауру (скорботи, жалоби) телерадіоорганізації мають на початку кожного випуску новин у проміжку часу між 06:00 та 24:00. Це не здійснюють телерадіоорганізації, в описі формату яких є слова: “дитячий”, “музичний”, “телеторгівля”. У разі виникнення надзвичайної ситуації телерадіоорганізації розміщують повідомлення про оголошення дня трауру після новини про таку ситуацію.

Для радіомовлення: 

  • Радіомовники перед хвилиною мовчання повідомляють, з якого приводу оголошено день трауру (скорботи, жалоби) або відзначається день пам’яті, за допомогою голосового повідомлення в супроводі звуку метронома або без звукового супроводу.
  • У день трауру (скорботи, жалоби) або день пам’яті радіоорганізації припиняють трансляцію: музичних передач, що містять твори мажорного звучання; вікторин і розіграшів призів; музичних творів, реклами та повідомлень, що містять аудіовізуальну інформацію гумористичного та еротичного характеру.

Докладно із проєктом правил можна ознайомитися за посиланням.

Liked the article?
Help us be even more cool!