ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада не дозволила центральному офісу НСЖУ та 15 її обласним осередкам обирати члена наглядової ради НСТУ

06.03.2020, 14:45
Фото – radiosvoboda.org
Фото – radiosvoboda.org

6 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення допустила 41-шу громадську організацію до участі в конференції з обрання члена наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) та не допустила 27 організацій через невідповідність критеріям. Серед них 23 організації у сфері журналістики, зокрема Національна спілка журналістів та деякі її регіональні осередки. 

Таке рішення Нацрада ухвалила на своєму засіданні, повідомляє “Детектор медіа”.

Як зазначила перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк, під час двох етапів приймання заявних документів надійшло 68 заяв: дев'ять  – сфера місцевого самоврядування, шість – сфера фізичного виховання та спорту, і найбільше у сфері журналістики – 53.

У громадській комісії, яка розглядала заяви, звернули увагу, що серед 53 заяв громадських організацій, що діють у сфері журналістики, є одна заява від НСЖУ і 21 – від її регіональних осередків. У громадській комісії вирішили, що це ставить громадські організації в нерівні умови участі в конференціях.

Ольга Герасим’юк сказала, що Нацрада розглянула заяви від НСЖУ й ІМІ та зверталася до Офісу Ради Європи в Україні по експертну допомогу в питанні про недопуск. За її словами, експерти провели ретельний аналіз і підтвердили рішення громадської комісії, яка рекомендувала Нацраді не пускати до обрання наглядової ради НСТУ творчі спілки та благодійні фонди, зокрема це стосується НСЖУ та її регіональних осередків. 

У висновках керівного партнера ЮФ "Потапенко та Партнери" адвоката Володимира Потапенка, який працював над цим питанням на замовлення Офісу Ради Європи, зазначено, що участь творчої спілки з її регіональними осередками може мати наслідком непропорційно більше представництво на конференціях для обрання членів наглядової ради НСТУ порівняно з іншими громадськими об’єднаннями чи асоціаціями

Голова громадської комісії Сергій Бойко нагадав, що частиною другою статті 8 Закону України "Про Суспільну телерадіокомпанію України" передбачено, що "делегувати представників до складу наглядової ради НСТУ мають право громадські об’єднання та асоціації, які діють не менш ніж три роки у відповідній сфері, їх членами є авторитетні у відповідній сфері особи, а діяльність є активною (впродовж останніх трьох років організовують періодично, не рідше ніж декілька разів на рік, громадські заходи щодо проблем, які існують у відповідній сфері: ініціюють публічні обговорення актуальних питань, публічні дискусії у професійній сфері тощо)”. За його словами, не всі організації, які подали заявки, відповідають цим критеріям: є організації, які діють менше 3 роки або брали участь у заходах як гості, а не організатори.

Проаналізувавши документи, громадська комісія констатувала, що лише шість осередків НСЖУ зареєстровано в Реєстрі громадських об’єднань, решту 15 осередків і сама НСЖУ не зареєстровані.  

Отже, у сфері журналістики до участі допущено 30 організацій: Інститут масової інформації, черкаська обласна організація спілки журналістів, львівська обласна організація спілки журналістів, полтавська обласна організація спілки журналістів, кіровоградська обласна спілка журналістів, "Детектор медіа", Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Асоціація журналістів, видавців і мовців "Новомедіа", "Центр медіареформи", "Інтерньюз-Україна", Харківський кризовий інфоцентр, Донецький пресклуб, Український журналістський фонд, Громадське телебачення, Фундація "Суспільність", Інститут розвитку регіональної преси, асоціація "НАМ", Громадське радіо, "Форум українських журналістів" у Волинській області, "Платформа прав людини", Львівська група, "Форпост Львів", Українська асоціація медіабізнесу, Інститут політичної інформації, Вінницька обласна організація журналістів, "Львівський медіафорум", Сумський пресклуб, Миколаївська обласна організація спілки, Агенція журналістики даних і Національна асоціація медіа.

Окрім того, Нацрада ухвалила рішення про допуск громадських об’єднань та асоціацій до участі в конференції з обрання члена наглядової ради ПАТ "НСТУ" у сфері місцевого самоврядування, фізичного виховання і спорту та журналістики.

Як повідомляв ІМІ, 19 лютого громадська організація "Інститут масової інформації" звернулася до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення з проханням розглянути й зупинити загрозу монополізації конкурсу до наглядової ради НСТУ з боку НСЖУ.

20 лютого Громадська комісія з питань проведення конференцій розглянула питання про участь у конкурсі до наглядової ради Суспільного мовлення філій Національної спілки журналістів України (НСЖУ), заслухала юриста НСЖУ та ухвалила рішення рекомендувати Національній раді з питань телебачення і радіомовлення не розглядати заяв від організацій, які не відповідають статуту громадських об’єднань, це стосується творчих спілок і благодійних фондів.

3 лютого Нацрада продовжила приймання заяв на участь у конференціях з обрання членів наглядової ради НСТУ до 17 лютого.

Понад 20 регіональних організацій Національної спілки журналістів України (НСЖУ) подали заявки на участь у конференції громадських об’єднань та асоціацій щодо делегування представника до наглядової ради НСТУ у сфері журналістики. 

 

Liked the article?
Help us be even more cool!