ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Національна рада закликає не лаятися в ефірі

09.03.2022, 15:02
Фото – фейсбук Нацради
Фото – фейсбук Нацради

Голова Гацради Ольга Герасим'юк підготувала звернення до журналістів та українських телерадіомовників не лаятися в ефірі. ІМІ публікує повний текст звернення:

"Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення стурбована безпрецедентною кількістю обсценної лексики в ефірах телерадіокомпаній.

Сьогодні всі новини, всі передачі об’єднані єдиною темою –  війна. Віроломний напад ворога, бомбардування наших міст, вбивство мирного населення, горе, яке прийшло на українську землю, – все це, зрозуміло, викликає ненависть, злість, гнів, гаряче бажання помсти, гострі емоції. Безумовно, в такому емоційному стані вживання обсценної лексики є природнім. Більшість сюжетів, пов’язаних з бойовими діями, містять багато нецензурних слів. Та навіть у стані війни ми маємо встановлювати для себе в публічному ефірному просторі рамки як нація з високою культурою, відмінною від ворожої, московської. Крім того, ми маємо усвідомлювати, що по той бік екранів можуть бути діти, і так травмовані воєнною реальністю.

Звертаємо вашу увагу, що законодавством, а саме статтею 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", визначено неприпустимість зловживання свободою діяльності телерадіоорганізацій та недопущення використання телерадіоорганізацій для трансляції програм або відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків. І це має працювати й у такий час, який зараз ми переживаємо. Турбота про наших дітей – визначна характеристика українців – і цивільних, і воїнів.

Національна рада прекрасно розуміє, в який непростий для країни час здійснюється організація мовлення, але нагадує, що  неприпустимо, щоби ці дні асоціювалися з лайкою, яка лунає з екранів телевізорів. Дуже прикро буде цитувати воєнні хроніки в подальших історичних студіях, в навчальному процесі – та й в історії загалом. Особливо звертаємо увагу на обсценну лексику ведучих, які працюють у студіях і мають всі можливості донести свою думку іншими виразними й точними словами – такі приклади є, і варто їх брати в колег. Відповідно до норм закону всі нецензурні вислови, які містяться в сюжетах, мають бути замасковані у звуковий спосіб. Ведучі мають прибрати з коментарів брудну лайку, сумнівні жарти й стежити за чистотою мови. Треба пам’ятати, що війна закінчиться, і ми не можемо допустити, щоби в нашому гордому суспільстві мати й лайка стали культурною нормою, тим паче що ця норма – російська "культура".

 

Liked the article?
Help us be even more cool!