ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НАМ закликає Концерн РРТ знизити фінансовий тиск на медіа

17.04.2020, 11:55
Фото – ze.com
Фото – ze.com

Національна асоціація медіа закликає Державне підприємство "Концерн РРТ" в умовах обмежувальних заходів карантину, що призвели до різкого скорочення доходів медіа, знизити фінансовий тиск на телерадіоорганізації та запровадити особливі умови надання телекомунікаційних послуг у цей період.

Про це йдеться в заяві НАМ, оприлюдненій 16 квітня на сайті асоціації.

Як зазначає НАМ, витрати на оплату послуг операторів зв’язку є другою за розміром статтею видатків ефірних телекомпаній та радіостанцій після оплати праці. Основним джерелом доходу для покриття цих видатків є реклама, обсяг якої значно скоротився через тимчасове припинення діяльності багатьох підприємств та сповільнення економіки, спричинене пандемією коронавірусної хвороби COVID-19.

Асоціація звертає увагу на проблему неспроможності телерадіоорганізацій сплачувати за телекомунікаційні послуги під час карантину.

"Відсутність централізованого рішення керівництва концерну щодо запровадження спеціальних умов співпраці з мовниками на час карантину дає підстави більшості філій відмовляти в зміні умов договорів з телерадіоорганізаціями. Така позиція виглядає особливо необґрунтованою, зважаючи на те, що, на відміну від приватних операторів зв’язку, ДП "Концерн РРТ" входить  до переліку стратегічних підприємств, які не можуть бути відключеними від електропостачання. 

Як наслідок, зростає фінансовий тиск на мовників, вони накопичують борги, що можуть критично дестабілізувати фінансове становище. В подальшому це може призвести до закриття значної кількості місцевих та регіональних мовників, підвищення фінансової залежності від власників та зростання лояльності телерадіокомпаній, що продовжать діяти, до медіакорупції", – йдеться в заяві.

НАМ закликає керівництво КРРТ невідкладно ухвалити рішення про запровадження спеціального порядку співпраці з мовниками на час карантину, а саме:

  • запровадження з 1 квітня та впродовж трьох місяців після закінчення карантинних заходів  тимчасових знижок на телекомунікаційні послуги та послуги з роздавання цифрових потоків для загальнонаціональних  ефірних наземних мовників і провайдерів програмних послуг, що використовують радіочастотний ресурс, на рівні не нижче ніж 30%;
  • запровадження з 1 квітня та впродовж трьох місяців після закінчення карантинних заходів  тимчасових знижок на телекомунікаційні послуги та послуги з роздавання цифрових потоків для регіональних та локальних  ефірних наземних мовників, а також для операторів телекомунікацій регіональних та локальних мультиплексів на рівні не нижче ніж 40%;
  • забезпечення можливості для телерадіоорганізацій за заявою тимчасово зменшувати потужності передавачів та скорочення часу мовлення з відповідним пропорційним зменшенням вартості телекомунікаційних послуг.

Також НАМ просить Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної політики та Кабінет Міністрів звернути увагу на проблему неспроможності телерадіоорганізацій сплачувати за телекомунікаційні послуги через карантин та сприяти діалогу між мовниками та Державним підприємством "Концерн РРТ" для її вирішення.

Liked the article?
Help us be even more cool!