ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На сайті Кабміну зареєстрували петицію про скасування реорганізації Довженко-Центру

18.08.2022, 12:23

На сайті Кабінету Міністрів зареєстрували петицію з вимогою скасувати реорганізацію державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка”. Петиція вже набрала 1950 підписів із необхідних 25 тисяч. До кінця збору підписів залишилося 89 днів.

“У наказі про реорганізацію не згадано кіноархівну та музейну колекції Довженко-Центру, котрі є частиною відповідно державного архівного та музейного фондів України. Ані в преамбулі наказу, ані в публічній комунікації Держкіно не обґрунтувало таке своє рішення. Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією у світі до фейкової установи – величезний удар нашій культурній спадщині і по міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна у крові виборює власну ідентичність. Цей удар має всі ознаки зазіхання на національну пам'ять і може вважатися підривом державності і зрадою національних інтересів”, – стверджує авторка петиції Єлизавета Мамона.

Як повідомляв ІМІ, 17 серпня державне підприємство “Національний центр Олександра Довженка” заявило, що Державне агентство з питань кіно видало наказ про реорганізацію Центру, “що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно”. 

Як пояснюють у Центрі, згідно з наказом Держкіно всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані Державній установі “Науковий центр кінематографії України”, основним видом діяльності якої, за даними ЄДРПОУ, є “вища освіта”. Зі структури Центру має бути виокремлено Державне підприємство “Українська анімаційна студія”, до якої будуть передані авторські права на українську анімацію, що зараз належать Центру. Співробітників Центру має бути повідомлено про можливе звільнення. 

“Таким чином, відповідати за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає де-факто “сплячій” установі, що з моменту свого заснування за часів Януковича у 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо”, – ідеться в заяві.

Зі свого боку в Держкіно переконують, що наказ не передбачає ліквідації Довженко-Центру, лише його реорганізацію з утворенням окремої юридичної особи – державного підприємства “Українська анімаційна студія”.

Liked the article?
Help us be even more cool!