ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Facebook подали до суду після скандалу з Cambridge Analytica

30.10.2020, 10:28
Фото – techspot.co
Фото – techspot.co

Користувачі з Великої Британії вимагають від компанії Facebook виплату компенсації після скандалу з Cambridge Analytica. Про це повідомляють "Букви" з посиланням на BBC.

Позов проти компанії подала ініціативна група Facebook You Owe Us, яка вимагає покарання для компанії через зловживання інформацією майже одного мільйона користувачів в Англії та Уельсі.

Представник позивача в справі Елвін Карпіо заявив, що користувачі Facebook сподіваються, що їхні персональні дані використовуються відповідально, прозоро та законно, однак компанія не робить досить для захисту даних.

“Ми вважаємо, що Facebook порушила закон, коли їй не вдалося захистити нашу особисту інформацію від зловживань. Заплатити штраф у розмірі 0,01% щорічного доходу – це кишенькові витрати для Facebook, це явно таке покарання, яке не відповідає злочину. Вибачення за порушення закону не досить”, – сказав Карпіо.

На думку представника, компанія має виплатити компенсацію і бути чесною і відповідальною перед користувачами.

Відомо, що позивач у справі проти Facebook стверджуватиме, що, беручи дані без згоди, компанія не виконала своїх юридичних зобов’язань згідно із законом про захист даних 1998 року.

У компанії Facebook запевняють, що наразі ще не отримали жодних документів у цій справі.

“Ми не отримали жодних документів щодо цього позову. Розслідування управління інформації з цих питань, яке охоплювало вилучення та дослідження серверів Cambridge Analytica, не виявило доказів передання будь-яких даних користувачів Великобританії або ЄС з боку доктора Когана до Cambridge Analytica”, – повідомив представник компанії Facebook.

Нагадаємо, Cambridge Analytica – це приватна англійська компанія, яка використовує технології глибинного аналізу даних (зокрема, даних соцмереж) для розроблення стратегічної комунікації під час виборчих кампаній в інтернеті.

У 2016 році компанія брала участь у виборчій кампанії Дональда Трампа та в кампанії Brexit. Роль Cambridge Analytica в них була суперечливою і є предметом кримінальних розслідувань в обох країнах.

Навесні 2018 року одразу кілька видань повідомили про можливі зловживання з боку Cambridge Analytica внаслідок використання особистої інформації. Зокрема, компанія нібито отримала від Facebook без дозволу користувачів їхню інформацію, стверджуючи, що збирає її з академічною метою.

Водночас журналісти виявили зв’язок між Cambridge Analytica, Facebook і членами команди новообраного президента США Дональда Трампа.

Згодом правоохоронці Великої Британії звинуватили компанію в тому, що вона втручалась у вибори в усьому світі, крадучи в соцмережах персональні дані потенційних виборців і маніпулюючи їхньою думкою за допомогою інформаційних технологій. Значна частина даних була отримана Cambridge Analitica від компанії Facebook.

Facebook заборонив Cambridge Analytica використовувати інформацію зі своєї платформи, заявивши, що дії з боку СА були обманом.

Розслідування інциденту призвело до падіння акцій Facebook на 4,4%. Також був відсторонений від роботи очільник компанії Cambridge Analytica.

У жовтні 2018 року влада Великобританії оштрафувала компанію Facebook на максимальну суму (644 тис. доларів) за витік особистих даних користувачів і некоректну поведінку під час скандалу з компанією Cambridge Analytica.

Liked the article?
Help us be even more cool!