ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Дніпропетровщині закрито 10 з 15 "журналістських справ", зареєстрованих минулого року

14.06.2021, 11:06
Фото – fingramota.by
Фото – fingramota.by

10 з 15 кримінальних проваджень, що були відкриті у 2020 році за статтею 171 “Перешкоджання законній професійній журналістській діяльності" Кримінального кодексу України, закрито. 

Про це представниці ІМІ в Дніпропетровській області Валерії Мальченко стало відомо під час зустрічі в Дніпропетровській обласній прокуратурі.

У зустрічі взяли участь заступник керівника обласної прокуратури Руслан Вахітов, начальник управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Антон Чернов і начальник управління процесуального керівництва в кримінальних провадженнях слідчих Територіального управління Державного бюро розслідувань (ДБР) Дніпропетровської обласної прокуратури Дмитро Федоров.
Протягом зустрічі присутні обговорили стан справ щодо порушення прав журналістів та, зокрема, розслідування справ, де потерпілими стали журналісти.
Як повідомив Антон Чернов, протягом 2019 року було відкрито п'ять справ за 171-ю статтею КК України, з них чотири закрила поліція, одну – ДБР. Із зареєстрованих у 2020 році 15 справ закрито 10.
У 2020 році до суду скеровано два обвинувальних акти: обидва стосовно недопуску журналістів Першого Криворізького на сесію криворізької міської ради охоронцями міськради та співробітниками КП “Муніципальна варта”. Згодом вони були об'єднані в одну справу. Заступник керівника обласної прокуратури Руслан Вахітов зазначив, що в цій справі досудове розслідування було проведене в найкоротші сроки, наразі справа розглядається в суді.
У 2021 році до суду скеровано ще дві справи: щодо побиття Олександра Снісаря та інциденту, що стався між редакторкою видання “Лица” Оленою Гарагуц та журналісткою комунального телеканалу “Дніпро ТВ” Яною Богуславською.
Під час зустрічі представниця ІМІ в Дніпропетровській області Валерія Мальченко звернула увагу на справи, досудовий чи судовий розгляд яких триває вже понад три роки.
Серед таких справа щодо військового інструктора Віктора Петренка, якого звинувачують у незаконному поводженні зі зброєю та заподіянні тяжких тілесних ушкоджень оператору Першого Криворізького В’ячеславу Волку під час організації військових навчань у Кривому Розі. Справа розглядається з листопада 2017 року. 

Начальник управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Антон Чернов наголосив на тому, що судовий розгляд справи триває так довго через припинення попереднім суддею власних повноважень восени 2020 року, тепер справа розглядається заново. За його словами, розгляд справи на контролі прокуратури.
Друга така справа – розслідування нападу на редактора дніпровського сайту "ЗОВ" Всеволода Новохатька, який стався в травні 2018 року. Присутній на зустрічі начальник управління процесуального керівництва в кримінальних провадженнях слідчих Територіального управління ДБР Дмитро Федоров прокоментував перебіг справи так:

“Прокуратурою тричі були надані вказівки слідчому, у зв'язку з чим ініціювався лист про зміну слідчого та його заміну, утім у силу того, що в ДБР відбулася чергова реконструкція, це питання залишилося без виконання, відділ був розформований. На сьогодні справу передано третьому відділу ТУ ДБР з дислокацією в місті Дніпрі, призначено групу слідчих. Утім, даних про причетність до нападу керівника патрульної поліції Калюжного, як заявляє Новохатько, не отримано, справа розслідується”. 
Нагадаємо, за даними Барометру свободи слова ІМІ, у 2020 році Дніпропетровщина посіла третє місце серед усіх регіонів за кількістю порушень прав журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!