ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МОН: Підручник, де зобразили російських окупантів, не можна використовувати в школах

Міністерство освіти і науки заявило, що підручник, в якому зобразили російських окупантів, не може використовуватися для навчання в закладах загальної середньої освіти. Термін дії грифа “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України” для нього завершився 2023 року.

Про це повідомила пресслужба МОН.

Йдеться про підручник “Захист Вітчизни. Рівень стандарту” для 10 класу (автори І. М. Герасимів, К. О. Пашко, М. М. Фука, Ю. П. Щирба, видавництво “Астон”, 2018 рік). “Відповідно до вимог Міністерства освіти і науки України, заклади загальної середньої освіти не можуть використовувати підручники, у яких завершився термін дії грифа. МОН підкреслює відповідальність закладів освіти за дотримання цих вимог”, – зазначили в міністерстві.

Там нагадали, що 2020 року предмет “Захист Вітчизни” перейменували на “Захист України”. Рішення ухвалили через необхідність осучаснення змісту та підходів до викладання, оскільки попередня програма вже не відповідала сучасним викликам.

Фото російських солдатів, яке є в підручниках “Захист Вітчизни”. Скриншот ІМІ з відео 5 каналу

Цьогоріч розпочали масштабне оновлення цього предмета. У серпні нова модельна навчальна програма “Захист України. Інтегрований курс” для 10–11 класів отримала гриф МОН.

Хоча підручники для оновленої програми “Захист України” ще не надруковано, авторський колектив програми та експерти розробили методичні рекомендації до кожної з тем, додали у відомстві. 

“Ці рекомендації враховують реалії воєнного стану та потреби молодого покоління, зокрема навички самозахисту, тактичної медицини, керування дронами та основ інформаційної війни. Викладання предмета буде здійснюватися в спеціально обладнаних осередках у громадах, для яких уряд виділив субвенцію в розмірі 1,64 мільярда гривень”, – пояснили в МОН.

Як повідомляв ІМІ, у Києві в одній зі шкіл десятикласникам видали підручники “Захист Вітчизни”, де замість українських захисників зобразили російських окупантів. Директор школи Василь Антонюк зауважив, що, якби підручник не можна було видавати, МОН повідомило б про відповідну заборону. У Міносвіти і науки пояснили, що ляп зі світлиною – провина не Інституту модернізації змісту освіти, яке затверджує підручники, а видавництва, яке друкувало книжки. Адже комісія, яка дає згоду на допуск книжки до школяра, відповідає за якість лише тексту, а не ілюстрацій. 

Liked the article?
Help us be even more cool!