ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МКІП перегляне критерії добору книжок для бібліотек

03.09.2021, 10:31
Фото – networkokulu.ne
Фото – networkokulu.ne

Міністерство культури та інформаційної політики спільно з урядовою уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко створює міжвідомчу робочу групу для вдосконалення порядку добору книжок, що поповнять бібліотечні фонди країни.

Про це повідомляється на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

Повідомляється, що робоча група перегляне критерії для добору книжкової продукції, які подають видавці, а також методику їхнього оцінювання, доповнивши, зокрема, вимогами відповідності антидискримінаційному законодавству. Крім того, буде вдосконалена сама система добору.

За словами заступниці міністра культури та інформаційної політики Лариси Петасюк, буде розроблений перелік випадків, унаслідок яких матимуть правові підстави відкликати книжкову продукцію з процедури державних закупівель. Це стосуватиметься насамперед науково-популярної літератури

“Відбір книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів здійснюють виключно експертні ради. Міністерство культури та інформаційної політики отримує на затвердження вже фінальний перелік. Та не має важелів впливу на формування цього переліку. Як показала практика, іноді до закупівель рекомендуються книжки, що не враховують норми антидискримінаційного законодавства, тому правовий механізм самого відбору, самі критерії потребують перегляду. Ми розглянемо можливість запровадження механізму подвійної фільтрації відповідності поданих видань встановленим вимогам”, – сказала Петасюк.

Крім того, відбудуться зміни в роботі експертних комісій. Робоча група перегляне критерії формування експертних рад, розширивши перелік обов’язкових фахівців та умови їхньої роботи задля створення умов для якісного добору.

“Наразі експерти працюють безкоштовно, як волонтери. Ми будемо ініціювати зміни до законодавства, аби зробити їх роботу оплачуваною. Це дасть нам змогу вимагати певних стандартів роботи. Крім того, плануємо проводити для експертів навчання з виявлення ознак дискримінації”, – зауважила урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

Наразі МКІП формує склад міжвідомчої робочої групи. До її складу ввійдуть  представники уповноваженої з гендерної політики, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки, Асоціації психологів, аналітичних центрів громадських організацій, Українського інституту книги, експерти з протидії дискримінації, представники громадських організацій, народні депутати.

Як повідомляв ІМІ, 28 серпня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подав запит до Українського інституту книги щодо можливості зупинити процес закупівлі книги “Щоб у 16 не було запізно” Марини Ланге для бібліотек країни.

Книжка Марини Ланге “Щоб у 16 не було запізно” вийшла у видавництві IPIO 2021 року і була представлена на вітрині новинок "Книжкового арсеналу".

Книга одразу наробила галасу в соцмережах. Авторку звинуватили в тому, що вона транслює гендерні стереотипи та упередження, а також провокує віктимну поведінку у дівчат. Зокрема, у своїй книзі вона стверджує, що “дівчатка вже народжуються з жіночими якостями”, а хлопцям “щодня потрібно напрацьовувати чоловічі чесноти”.

Liked the article?
Help us be even more cool!