ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міжнародна медійна організація EBU наполягає на збереженні російських редакцій у ЗМІ Латвії

Генеральний директор Європейського мовного союзу (EBU) Ноель Курран звернувся із закликом зберегти російське мовлення латвійських громадських ЗМІ до прем'єр-міністра Латвії Евіка Сіліна.

Про це повідомляє естонський національний мовник ERR.

За його словами, важливо, щоб меншини мали доступ до надійної та перевіреної інформації і щоб держава мала надійний канал зв'язку з ними, наявність якого особливо потрібна під час криз. Заборона ж на таке мовлення призвела б до порушення фундаментальних прав людини, зазначив він.

"Я пишу вам від імені Європейського мовного союзу, що веде у світі об'єднання суспільно-правових ЗМІ, щоб висловити нашу глибоку занепокоєність у зв'язку з пропозицією про заборону контенту російською мовою Латвійським радіо та Латвійським телебаченням і закликати вас переглянути цю пропозицію", – звернувся Ноель Курран до прем'єр-міністра Латвії Евіка Сіліна.

Він пояснює, що причиною занепокоєння стала схвалена сеймом наприкінці вересня Концепція національної безпеки, яка забороняє громадським ЗМІ створення та трансляцію змісту російською мовою з 2026 року. За його словами, цей крок "позбавить латвійських російськомовних жителів можливості отримувати достовірну перевірену інформацію", що може піддати їх впливу ненадійних джерел інформації, а також прямій дезінформації та пропаганді, що створює загрозу інформаційній безпеці країни. Ця небезпека посилюватиметься в контексті нинішньої війни РФ в Україні.

"Здатність громадських ЗМІ надати життєво важливу інформацію та донести її до кожного в суспільстві, включно з російськомовними, критично потрібна в разі гуманітарних криз та надзвичайних ситуацій", – зазначив гендиректор EBU.

Курран також, посилаючись на низку міжнародних конвенцій, пише, що виконання згаданої заборони суперечитиме фундаментальним правам людини. Глава організації наголошує: якщо в країні є громадські ЗМІ, використання ними мов меншин є невіддільною частиною прав людини.

Він зазначає, що збереження мовлення російською вигідно державі. На його думку, згадана заборона поставить під загрозу інтеграцію російськомовних і може перешкоджати соціальній згуртованості.

Посилаючись на доповідь ООН про мовні права меншин, Курран зазначає, що державам замість закриття каналів мовами меншин слід сприяти багатомовному та мультикультурному мовленню.

"Ми наполегливо рекомендуємо латвійській владі переглянути цю пропозицію [про заборону] і почати відповідну відкриту дискусію відповідно до кращих європейських демократичних практик", – підсумував гендиректор EBU.

Як повідомляв ІМІ, Сейм Латвії ухвалив Концепцію національної безпеки, яка, зокрема, передбачає з 2026 року заборону Латвійському телебаченню та Латвійському радіо мовити російською. Сейм підтримав концепцію попри категоричні заперечення Ради з громадських електронних ЗМІ, Латвійського телебачення (LTV) та Латвійського радіо (LR), які закликали переглянути частину документа, що стосується інформаційного простору та передбачає заборону LTV й LR на створення та поширення контенту російською мовою.

Liked the article?
Help us be even more cool!