ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мінкультури планує подати до Ради законопроєкт про захист діяльності журналістів

30.12.2020, 10:43
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Міністерство культури та інформаційної політики України 2021 року планує розробити й подати до Верховної Ради проєкт нового закону про захист професійної діяльності журналістів. 

Про це заявив міністр Олександр Ткаченко 29 грудня під пресконференції, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Розповідаючи про плани Мінкультури на 2021 рік, Ткаченко зазначив, що відомство готується розпочати роботу над цілою низкою законопроєктів, які стосуватимуться культурної сфери та діяльності журналістів.

“План законопроєктних робіт (на 2021 рік. – Ред.) такий: закон щодо регулювання діяльності у сфері культури та креативних індустрій, законопроєкт щодо збереження традиційного середовища і протидії хаотичній забудові, закон про переміщення культурних цінностей, закон про захист професійної діяльності журналістів і зміни до Закону “Про народні художні промисли”, – зазначив міністр.

Він також повідомив, що у 2021 році Мінкультури має намір реалізувати “амбітні плани”, які в найближчій перспективі дадуть змогу змінити вагу культури й визнання економічної цінності креативних індустрій у суспільстві на краще.

Як повідомляв ІМІ, 16 жовтня 2020 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт №4224, яким пропонується посилення захисту законної професійної діяльності журналістів та інших медіаучасників, а також адміністративної та кримінальної відповідальності осіб за вчинення правопорушень стосовно журналістів.

Юридичний аналіз проєкту закону №4224 від ІМІ можна прочитати тут.

4 листопада 2020 року Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону №3633 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів”.

Законопроєктом пропонується збільшити санкції в статті 171 Кримінального кодексу, а також викласти в новій редакції частину четверту статті 345-1 ККУ, якою передбачити кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від семи до чотирнадцяти років за погрозу вбивством, насильством, знищенням чи пошкодженням майна журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї, умисне заподіяння таким особам побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень.

17 вересня 2020 року народний депутат від “Слуги народу”, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв запропонував збільшити штрафи за перешкоджання журналістам під час виконання ними професійних обов’язків.

Liked the article?
Help us be even more cool!