ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мінкульт і Ткаченко розповіли, як регулюватимуть онлайн-ЗМІ, блогерів та соцмережі

21.11.2019, 16:31
Фото – mediapravo.com
Фото – mediapravo.com

Міністерство культури, молоді та спорту України і Комітет Верховної Ради з питань інформаційної політики презентували обмеженому колу онлайн-медіа драфт законопроєкту про медіа, повідомляє Liga.net.

Презентація і обговорення відбулися ввечері 20 листопада на закритій зустрічі з обмеженим колом представників онлайн-медіа.

Як повідомив голова комітету Олександр Ткаченко, на зустріч запрошували "Обоз", LIGA.net, RBC, Vox Ukraine, Pravda, LB.ua, 24-й канал і кілька агентств.

“Я попросив вас не бути байдужими до цього питання. Ми все одно це зарегулюємо. А ось те, як ми це зарегулюємо, сильно залежить від вас”, – сказав Ткаченко.

У драфті законопроєкту, який планують скерувати на розгляд Верховної Ради до кінця року, прописано норму реєстрації онлайн-медіа та соціальних мереж (Google, YouTube, Facebook) для оподаткування. Щоправда, за словами Ткаченка, поки під знаком питання і те, й інше.

Паралельно податковий комітет ВР розробляє зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування так званих провайдерів загального доступу, які отримують прибуток на території України, – Facebook, YouTube, Instagram та інші.

Ткаченко також зазначив, що принцип реєстрації онлайн-медіа є в деяких європейських країнах, але вона добровільна.

Крім того, залишається дискусійним питання щодо прирівнювання блогерів до ЗМІ, і якщо це зробити, то з якої кількості підписників, та виникне не тільки питання оподаткування, а й контенту.

Також законопроєкт передбачає штрафи й блокування онлайн-ресурсів за рішенням суду.

Законопроєктом пропонується запровадження нового принципу – так званого fair play. Дохід не має бути менший, ніж обсяг фінансової підтримки ЗМІ власником. Ткаченко уточнив, що він би хотів, щоб ця вимога стосувалася всіх медіа. Водночас він зазначив, що якщо хтось придумає кращий спосіб гарантування незалежності редакції від власників, то комітет відкритий до розгляду пропозиції.

Перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук розповів, що міністерство працює над проєктом, яким буде передбачено певний моніторинг контенту, що видають, зокрема, й онлайн-ЗМІ.

Так, передбачається створення посади медійного омбудсмена з питань інформації. Він із залученням громадських організацій проводитиме моніторинг ЗМІ на предмет дезінформації. А також реагуватиме на звернення щодо дезінформації та звертатиметься до суду. Мета – захист інтересів суспільства.

За одноразове поширення дезінформації та відсутність вихідних даних про медіа буде передбачено адміністративну відповідальність, а за умисне, систематичне поширення дезінформації – кримінальну відповідальність.

За його словами, покарання за оцінне судження, критику, не буде, оскільки це не є дезінформацією.

Як повідомляв ІМІ, 6 листопада міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський заявив, що в Україні планують посилити відповідальність журналістів за поширення неправдивої або маніпулятивної інформації. За його словами, до законодавства планують ввести поняття "маніпулювання суспільною думкою" та його критеріїв. 

Раніше Володимир Бородянський запропонував запровадити кримінальну відповідальність за свідоме спотворення громадської думки ЗМІ.

Міністерство культури, молоді та спорту України розроблятиме законодавство щодо визначення поняття маніпуляції в ЗМІ та захисту журналістів.

13 листопада на засіданні Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики відбулася презентація концепції “Закону про медіа”, який розробляють народні депутати – члени комітету.

Фракція “Слуга народу” розробляє законопроєкт “Про медіа”, яким пропонує регулювати сферу ЗМІ і соціальні мережі.

2 листопада президент Володимир Зеленський видав указ, згідно з яким доручив Кабінету Міністрів до кінця 2019 року розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкти щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, передбачивши, зокрема, положення про вимоги та стандарти новин, механізми запобігання поширенню недостовірної, спотвореної інформації, її спростування

ГО “Інститут масової інформації” та ГО “Детектор медіа” підготували свої пропозиції щодо найважливіших сфер дії головного медійного законопроєкту – про аудіовізуальні медіасервіси (медійного кодексу), над яким працює робоча група при Комітеті Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Liked the article?
Help us be even more cool!