ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міжнародні експерти закликали держави світу дбати про безпеку журналістської праці

26.04.2013, 12:57

У Варшаві відбулася дводенна конференція "Безпека журналістів - актуальні виклики". Про це повідомляє "Gazeta Wyborcza"Один із висновків конференції: щораз більше держав повинні долучатися в охорону журналістів під час виконання ними професійних обов'язків. Неоціненну допомогу в цій роботі надають міжнародні організації. 

Лише в 2012 році загинуло більш ніж 100 журналістів. Чимало з них висвітлювали військові конфлікти в Сомалі та Сирії.

Ян Малиновський з Ради Європи вказав, що попри непогану ситуацію з безпекою журналістів у демократичних країнах, все ж варто її вдосконалювати. Як приклад таких дій назвав т. зв. Natalia Project - ідею створення та поширення спеціальної бранзолетки, котру могли б носити репортери, і яка б також могла їм допомагати при посиланні сигналів про допомогу. Назву проекту запозичено від імені російської правозахисниці та журналістки Наталії Естемірової, котра була викрадена зі своєї квартири в Грозному та вбита. Ця бранзолетка повинна висилати сигнали в разі атак чи викрадень. 

Оксана Романюк з організації "Репортери без кордонів", що працює також в Інституті масової інформації у Києві, зазначила, що проблемою є не тільки фізичні напади на журналістів, але й перешкоджання їм у роботі в інтернеті. На її думку, варто навчитися відрізняти автентичну інформацію від купи "інформаційного сміття".

"В Україні є біля 10% справжніх журналістів. Таких, які хочуть змінювати через свою роботу світ. Працюють переважно в електроних ЗМІ, котрі функціонують на досить високому рівні. Проблемою є натомість "качки" та "фейкові новини" - фальшива інформація, публікована в інтернеті, спрямована на зниження довіри до електронних ЗМІ та дискредитацію журналістів", - пояснила Романюк. 

Голова Гельсинської спілки прав людини в Польщі Адам Боднар говорив про юридичні проблеми, із якими зустрічаються польські інтернет-журналісти. Виникають вони через застарілість медіа-права, недостатньої поінформованості щодо специфіки інтернету. Не існує точного юридичного визначення, хто є журналістом, а хто блогером. Боднар розповів також, що з січня запущено портал блогерів Гельсинської спілки прав людини в Польщі, у якому бере участь 16 блогерів з усіх воєводств країни. Вони повідомлятимуть про загрози щодо свободи слова в їхніх регіонах. 

Організаторами конференції виступили посольства Австрії та Швейцарії в Польщі, МЗС Польщі та Польський Інститут міжнародних справ.

ІМІ

Джерело: "Gazeta Wyborcza"

 

 

Liked the article?
Help us be even more cool!