ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міграційна криза. "Репортери без кордонів" закликали Польщу не втручатися в роботу преси

25.11.2021, 10:37
Фото: Getty
Фото: Getty

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликала польський парламент скасувати всі обмеження щодо журналістів, щоб ті могли висвітлювати мігрантську кризу на кордоні з Білоруссю.

Як передає “Зміна”, про це йдеться на сайті RSF.

Із заявою правозахисники виступили після арештів польськими військовими чеського фотографа, двох його польських колег 16 листопада, а також багатьох інших випадків перешкоджання репортерам біля кордону Польщі з Білоруссю.

У повідомленні уточнюється, що 16 листопада фотокори, заковані в наручники, зазнали лавини образ, їхні фотоапарати, мобільні телефони та автомобіль обшукали польські солдати після того, як ті намагалися сфотографувати військову базу, тимчасово розташовану поблизу кордону. 

Солдати поводилися з ними як зі злочинцями, порушували їхнє право на конфіденційність джерел, їх тримали свавільно на півтори години, поки не прибула польська поліція, наголосили правозахисники.

“Уперше в моєму дорослому житті в мене виникло таке сильне відчуття, що хтось порушив мої права”, – сказав у коментарі RSF один із трьох затриманих Мацієк Набрдалік, який працює з New York Times.

Він і двоє інших фотожурналістів – Мацей Москова з продюсерського агентства Testigo і Мартін Дівісек, чеський фотограф з Європейського агентства Pressphoto, – перед арештом відрекомендувалися охоронцям військової бази як журналісти. Вони не заходили в прикордонну зону, куди їм заборонено доступ у межах режиму надзвичайного стану, запровадженого у відповідь на кризу з іноземними мігрантами. Також вони заздалегідь переконалися, що база не перебуває в списку заборонених для журналістів місць.

Міноборони Польщі після розголосу справи випустило заяву, в якій звинуватило журналістів у тому, що ті нібито не ідентифікували себе як працівників ЗМІ. Проте, коли потерпілі надіслали аудіозапис, зроблений під час їхнього арешту до ЗМІ та RSF, військова поліція оголосила про розслідування поведінки солдатів.

У заяві правозахисників ідеться, що через збільшення кількості арештів журналістів останніми тижнями польський парламент обговорює можливість послаблення обмежень на ЗМІ, які RSF засудив як свавільні та непропорційні. Водночас сейм ухвалив поправки до закону про кордон, які не гарантують працівникам ЗМІ можливості вільно працювати в прикордонній зоні.

“У підсумку, хоча зміни офіційно скасовують загальну заборону на відвідування прикордонної зони, встановлену через запровадження тут надзвичайного стану з 3 вересня, прикордонна поліція все ще може перешкоджати журналістам працювати в цьому районі”, – йдеться на сайті RSF.

Якщо сенат підтримає вказаний законопроєкт, прикордонна поліція матиме повноваження довільно вирішувати, чи є запити журналістів на доступ до них “виправданими”.

“Ми закликаємо сенат відхилити запропонований закон про кордон і вимагаємо повернути ЗМІ всі права, якими вони користувалися до запровадження надзвичайного стану”, – сказав голова відділу Європейського Союзу та Балкан Павол Салай.

Нагадаємо, що причинами введення надзвичайного стану в прикордонній зоні польська влада назвала військові навчання Росії та Білорусі й міграційну кризу. На час його дії журналістам заборонено працювати в трикілометровій смузі вздовж білоруського кордону. Порушення караються позбавленням волі на строк до 30 днів або штрафом у розмірі 5 тисяч злотих (приблизно 32,3 тисячі гривень). 

Такі обмеження свободи преси RSF вважає свавільними та непропорційними.

У Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2021 рік Польща посідає 64-те місце зі 180 країн.

Криза з біженцями на кордонах ЄС посилилася після примусової посадки літака Ryanair у Мінську в травні та заяв самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про те, що влада республіки більше не стримуватиме нелегальних мігрантів. Спочатку через збільшення їхньої кількості в Литві оголосили режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації, а пізніше аналогічний режим на кордоні запровадили Латвія і Польща. 

В останній на прикордонних територіях тимчасово заборонили масові заходи, люди, що перебувають у громадських місцях там, зобов’язані носити із собою посвідчення, а ті, хто не проживає на прикордонні, узагалі не можуть потрапити на визначені території.

МЗС України заявило, що в разі загострення ситуації в прикордонних з Білоруссю областях можуть запровадити надзвичайний стан.

Liked the article?
Help us be even more cool!