ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МФЖ підтримала протест НМПУ проти закону про суспільну мораль

09.11.2011, 06:24
Президент Міжнародної федерації журналістів Джім Бумела і президент Європейської федерації журналістів Арні Кьоніг звернулися до голови Верховної Ради України Володимира Литвина з листом, в якому вони підтримали позицію Незалежної медіа-профспілки України проти ухвалення закону про суспільну мораль. Про це ІМІ повідомляє прес-служба НМПУ.
Текст листа  надаємо нижче.
«Ми пишемо від імені Міжнародної федерації журналістів (МФЖ), що представляє більше 600000 членів у світі і їх європейські групи Європейської Федерації журналістів (ЄФЖ), щоб висловити нашу серйозну занепокоєність з приводу законопроекту про захист "суспільної моралі", який внесений до українського парламенту і має там обговорюватися.

Ми вважаємо, що цей законопроект являє собою серйозну загрозу для свободи преси, одного із найголовніших основних прав і наріжного каменю для побудови демократії. У цьому зв'язку ми поділяємо стурбованість українських ЗМІ та журналістської спілки, які виступають проти законопроекту, заявляючи, що він містить серйозні недоліки, такі, як нечітке визначення "суспільної моралі", а також - надання надмірних повноважень, для закриття ЗМІ.

Ми також стурбовані відсутністю необхідної для запобігання зловживань влади системи стримувань і противаг, як це наявно в пропозиціях щодо повноважень Національної комісії з питань захисту суспільної моралі в Україні. Ця Комісія без будь-якого судового нагляду зможе закрити друковані ЗМІ, позбавити ліцензій електронні засоби масової інформації і скоротити доступ до веб-сайтів за звинуваченням у сприянні "війні, тероризму, іншим проявам злочинної діяльності", "українофобії", "приниженні чи образі нації або особистості за національною ознакою »або« неповазі до національних та релігійних святинь ".

Ми цілковито усвідомлюємо що, в разі ухвалення, закон викликатиме у впливових діячів спокусу тиснути на незалежну журналістику або змусить ЗМІ вдаватися до самоцензури через страх гніву Комісії.

Ми вкрай стурбовані руйнівними наслідками такого закону, який він матиме для незалежності журналістики в Україні. Саме тому наша організація повністю підтримує Незалежну медіа-профспілку України, яка виступає проти законопроекту. НМПУ має значну підтримку своїх колег по всій Європі, які вже четвертий рік відзначають захист журналістики у День підтримки етичної журналістики і засудження політичного втручання, комерційного тиску і будь-яких утисків їхніх прав.

Тому ми закликаємо український парламент відхилити законопроект і дати можливість журналістам регулювати стосунки у їхній професійній діяльності власними силами».
Liked the article?
Help us be even more cool!