ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медведчук подав до суду на видання "Букви" через згадку про справу Стуса

06.02.2020, 15:19
Фото – bykvu.com
Фото – bykvu.com

Народний депутат від "Опозиційною платформи – За життя" Віктор Медведчук подав до суду на інтернет-видання "Букви" через новину щодо фільму про Василя Стуса. Про це повідомив шеф-редактор "Букв" Данило Романчук, повідомляється на сайті видання.

За словами Романчука, політик подав до суду через публікацію про вирізану сцену з фільму про Василя Стуса, де фігурує Медведчук, який був адвокатом Стуса в 1980 році.

Медведчуку не сподобалося речення: "Медведчук під час судового розгляду порушив адвокатську етику, визнавши провину свого підзахисного за нього самого".

Представник позивача в суді стверджував, що Медведчук вів справу відповідно до чинного на той час законодавства і пропонував замислитися, чи міг пересічний адвокат тоді протистояти "системі".

Судове засідання в справі відбудеться в Подільському суді 13 лютого о 16:00.

Нагадаємо, фільм "Заборонений" вийшов в український кінопрокат 5 вересня 2019 року та розповідає про останні роки життя Василя Стуса, його боротьбу із системою, а також про спроби опублікувати свою останню збірку віршів, яку він намагався передати з в’язниці на свободу.

У серпні 2018 року навколо фільму вибухнув скандал: зі сценарію фільму була вирізана сцена суду над поетом. Засідання проходило за зачиненими дверима, Стуса з порушенням процедури видалили із залу суду і позбавили останнього слова. Медведчук заявив, що згоден з думкою прокурора про скоєння з боку Стуса антирадянських злочинів. Водночас позиція поета була протилежною, своєї провини він не визнавав.

Вирок був такий: 10 років примусових робіт і п'ять років заслання. Підсумком ув’язнення стала смерть Стуса. Поет помер, не відбувши повністю термін, 4 вересня 1985 року в таборі "Перм-36" поблизу села Кучино Пермської області (Росія) після оголошеного 27 серпня голодування в карцері.

За словами продюсера фільму Артема Денисова, сцени з Медведчуком прибрали з фільму через необхідність скоротити хронометраж, який разом з іншими вирізаними зі сценарію епізодами становив 180 хвилин (заявлений хронометраж – 100 хвилин).

Як повідомляв ІМІ, народний депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук подав до Дарницького районного суду Києва позов проти журналіста та історика Вахтанга Кіпіані з вимогою заборонити поширення його книги "Справа Василя Стуса". 

"Справу Василя Стуса" видано у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета. У книжці зібрано архівні документи щодо кримінальної справи Стуса, свідчення очевидців, листи письменника з в'язниці, спогади його рідних та друзів.

Медведчук був адвокатом Стуса, коли його в 1980 році заарештували вдруге.

2 жовтня 2019 року Дарницький районний суд Києва розпочав розгляд справи за позовом Медведчука.

Liked the article?
Help us be even more cool!